Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αγωνία για τις μεταγγίσεις αίματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία.

Την 25η Αυγούστου λήγει ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική και οι Διευθυντές των Τμημάτων Αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων της χώρας αγωνιούν για τις μεταγγίσεις που θα γίνουν από εκείνη την ημέρα και μετά, μιας και το αίμα που θα διατίθεται για μεταγγίσεις «υπάρχει η πιθανότητα να μολύνει με τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C αλλά και τον ιό του Aids τους ασθενείς που βασίζουν την θεραπεία τους στις μεταγγίσεις αίματος», όπως τονίζει σε δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία.

«Από το τέλος του 2012 που ανακοινώθηκε η προκήρυξη για το νέο διαγωνισμό που αφορά τον έλεγχο του αίματος με τον μοριακό έλεγχο, έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού ώστε μετά την 25η Αυγούστου 2013 που λήγει ο προηγούμενος διαγωνισμός, να συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με την μοριακή τεχνική στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου, που υπάρχουν στη χώρα», αναφέρει η Κίνηση, επισημαίνοντας πως οι διαδικασίες προχωρούν με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την δημόσια υγεία.

Λίγο πριν την λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, προσθέτει, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παραδέχεται ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση περίπου στο τέλος Νοεμβρίου.

Στο δελτίο Τύπου η Κίνηση εξηγεί πως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κινήθηκε έγκαιρα και με έγγραφο του που εκδόθηκε την 12η Ιουλίου δίνει εντολή να προχωρήσουν τάχιστα τα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και υπογραφής τρίμηνης σύμβασης με τις δύο εταιρείες που τα προμηθεύουν με αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Στην εντολή του υφυπουργού προς τα εννέα Κέντρα ΜΕ, καθορίζεται τόσο ο αριθμός των αντιδραστηρίων όσο και τα ποσά που χρειάζεται κάθε Κέντρο, ποσό που δεν είναι μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να ξεπεραστεί ο διαδικαστικός σκόπελος που προβλέπεται για τους διαγωνισμούς και να έχουν την νομιμότητα τα Κέντρα να ξεκινήσουν την διαδικασία πρόσκλησης προς τις δύο εταιρείες.

Παρά την εντολή του Υφυπουργού οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αναφέρει η Πανελλήνια Κίνηση για την Μεσογειακή Αναιμία, δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων με επικεφαλής τον Βασίλη Φλωρίδη, δεν έχει παραχωρήσει την έγκριση της για τις σχετικές συμβάσεις.

«Ο κ.Φλωρίδης γνωρίζει το όλο θέμα και την ιδιαιτερότητα των συμβάσεων και την μικρή χρονική περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να εγκριθούν. Αλλά, είτε δεν χορηγεί την άδεια της Αρχής πιέζοντας για να του δοθούν περισσότεροι υπάλληλοι, είτε πραγματικά υπάρχει γραφειοκρατική ασφυξία. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να γίνει έλεγχος από την υπηρεσία που την ελέγχει», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Η Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία προειδοποιεί πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα θα γίνουν ομαδικές προσφυγές στην δικαιοσύνη «για να προασπίσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας, από κρατικούς υπαλλήλους που όχι μόνο δεν κάνουν την δουλειά που τους έχει αναθέσει η κυβέρνηση αλλά θα είναι και υπόλογοι απέναντι σε όλους τους μεταγγιζόμενους, στην περίπτωση που μετά την 25η Αυγούστου δεν συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με την Μοριακή τεχνική από τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.