Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Νέες αυξήσεις για αγρότες-εξοχικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέο ηλεκτροσόκ περιμένει τους μικρούς καταναλωτές ρεύματος και τους αγρότες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση των επιδοτήσεων στις χαμηλές καταναλώσεις και στα αγροτικά τιμολόγια.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες και στα αγροτικά. Η αύξηση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς οι επιδοτήσεις έπρεπε να έχουν καταργηθεί από την 1η του περασμένου Ιουλίου, που υποτίθεται ότι ισχύει η απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος.

Συγκεκριμένα, θα έπρεπε πριν απο την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση να είναι όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς, κάτι που τελικά δεν έγινε και προβλεπόταν.

Η κατάργηση επιδοτήσεων συνεπάγεται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης (έως 800 κιλοβατώρες που κυρίως αφορούν εξοχικές κατοικίες) και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στη δημοσιότητα προβλέπεται ότι οι τιμές πρέπει να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος των επενδυτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο τονίζεται πως ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού απελευθερώθηκε από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες. Προβλέπεται ακόμη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο, στο οποίο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.