Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αφιερωμένα στη Μελίνα τα φετινά Πρέσπεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφιερωμένες στη Μελίνα Μερκούρη θα είναι φέτος οι εκδηλώσεις "Πρέσπες 2013", που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Αυγούστου, στην πόλη της Φλώρινας και στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις ακριτικές Πρέσπες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον πολιτισμό.

Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, η Μελίνα Μερκούρη είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τους Έλληνες ως μνήμη αλλά και ως κληρονομιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, με τη συνεργασία του "Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", ετοίμασαν μια μεγάλη παραγωγή, με τίτλο "Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα....". Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στις 24 Αυγούστου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου θα "μεταφέρει", μέσα από φράσεις που είπε η Μελίνα Μερκούρη, την ψυχή της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου θα ανακαλύψουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας που αγάπησε πάνω από όλα την Ελλάδα. Για συμβολικούς λόγους, για πρώτη φορά, η ίδια παράσταση θα ανέβει και στο Ηρώδειο, στην Αθήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

"Η Μελίνα Μερκούρη όλα τα μάγευε και τα έκανε διαφορετικά. Είναι ένα νόμισμα νέας κοπής. Κόπηκε και μετά το εργοστάσιο έκλεισε" ήταν ορισμένες μόνο από τις αναφορές του καλλιτεχνικού διευθυντή των εκδηλώσεων Γιώργου Λιάνη στο πρόσωπο της αείμνηστης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της, που δεν ήταν καλά στην υγεία της, καθώς και στην παρουσία της στις Πρέσπες.

"Οι Πρέσπες είναι ο φάρος που φωτίζει το νου και ζεσταίνει τη ψυχή μας" δήλωσε η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας Χρύσα Μάντση, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής αναφέρθηκε στην ενεργό στήριξη του θεσμού από την πλευρά της Περιφέρειας "ώστε οι Πρέσπες να είναι γεμάτες ζωντάνια και να δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο".

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος υπογράμμισε τη σημασία που έχουν όλοι αυτοί οι "πολιτιστικοί πυρήνες" στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε πως το ΚΘΒΕ στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των παραμεθόριων περιοχών, ενώ η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο Μελίνα Μερκούρη, σημειώνοντας: "Είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένας άνθρωπος που λάτρεψε όσο τίποτα την ελευθερία και την Ελλάδα".

Το κόστος των εκδηλώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 140.000 ευρώ, ενώ στο φεστιβάλ Πρεσπών η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. "Άλλες χρονιές ο προϋπολογισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, όμως τα φετινά Πρέσπεια θα είναι μέσα στις καλύτερες εκδηλώσεις" κατέληξε ο κ.Λιάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.