Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στη δικαιοσύνη υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χρονοβόροι οι έλεγχοι στο ΙΚΑ εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Στη Δικαιοσύνη έχουν αποσταλεί τουλάχιστον δέκα υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων από το ΙΚΑ της Πάτρας.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί το 2011, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανάλογοι έλεγχοι και για άλλες χρονιές. Μάλιστα, δύο από τις υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων έχουν ήδη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και έχουν υποβληθεί ποινές φυλάκισης στους κατηγορούμενους, που κυμαίνονται από δύο έως τρία χρόνια. Όσον αφορά το ποσό που έχει καταλογισθεί από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, φθάνει τις 260.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ καθιστά δύσκολους και χρονοβόρους αυτούς τους ελέγχους. Παράλληλα η έλλειψη συνδεδεμένης μηχανοργάνωσης με άλλες υπηρεσίες, ήταν μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση στη διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων.

Πάντως, εκτός από την απογραφή ένα ακόμη στοιχείο που διευκολύνει πλέον τη διασταύρωση των στοιχείων είναι το ποσό που βεβαιώνεται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, για τα έξοδα κηδείας.

Όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αχαΐας- Ηλείας- Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, περίπου 5.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Πάτρας είναι στη λίστα αναμονής για έκδοση σύνταξης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 3.500 άτομα με αναπηρίες βρίσκονται τουλάχιστον 10 μήνες στη λίστα αναμονής, για να περάσουν από το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας Πάτρας.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΙΚΑ Πάτρας φθάνουν τις 100.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.