Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αιτία η άρνηση σε μια τυφλή 15χρονη μουσικό να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία επειδή απαγόρευσε σε μια έφηβη να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης με το αιτιολογικό ότι η μουσικός ήταν... τυφλή, κάτι που συνιστά διάκριση σε βάρος της, όπως έκριναν οι δικαστές.

Μολονότι η νεαρή, που τότε ήταν 15 ετών, είχε επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ωδείου και είχε «όλα τα προσόντα» για να φοιτήσει στη σχολή αυτή, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να την εγγράψουν επικαλούμενοι την αναπηρία της.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ στη μουσικό, ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη».

Η 15χρονη, που παίζει μπαγλαμά, στερήθηκε «χωρίς αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια μουσική εκπαίδευση» στο Ωδείο το οποίο εξάλλου «δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμόσει τη διδασκαλία του» σε μαθητές με προβλήματα όρασης, υπογράμμισε το Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική. Οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης, κάτι που το Δικαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.