Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Έκτακτη σύσκεψη για την επιτάχυνση των δικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοβουλία Παρασκευόπουλου στη σκιά της αποφυλάκισης Ρουπακιά.

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στις 2 το μεσημέρι στο μικροσκόπιο της οποίας θα βρεθεί η επιτάχυνση των δικών-μαμούθ -με πλήθος κατηγορουμένων στο εδώλιο, αλλά και συνηγόρων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Αλεξανδρής καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης.

Η σύσκεψη συγκαλείται στη σκιά της αποφυλάκισης του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά, αλλά και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

«Δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους» απαντά ο Σύλλογος στον θόρυβο που προκλήθηκε από την επικείμενη αποφυλάκιση στις 18 Μαρτίου του Γιώργου Ρουπακιά.

Στο θέμα της καθυστέρησης στις δίκες αναφέρθηκε χθες και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την κ. Θάνου.

«Ειδικά ως προς την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, νομίζω ότι υπήρξαν πρόσφατα περιστατικά, τα οποία προβλημάτισαν την κοινή γνώμη. Και πιστεύω ότι στα ζητήματα της ανεξαρτησίας, αλλά και της σωστής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πρέπει να υπάρχει και μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντησή του με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζουμάνη ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται και με την απαραίτητη ταχύτητα, ώστε να δίνεται και η εντύπωση στους πολίτες ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι μια υπόθεση, η οποία θα διαιωνιστεί μέσα από συνεχείς καθυστερήσεις. Γνωρίζετε καλά, ότι η πρόσφατη αποφυλάκιση Ρουπακιά, προκάλεσε την κοινωνία».

--------------

Σύσκεψη για την ταχύτερη διεξαγωγή των μεγάλων δικών στο υπ. Δικαιοσύνης

Θα συναντηθούν και πάλι για να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Η βούληση όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης ότι οι δίκες «πρέπει να διεξάγονται το ταχύτερο δυνατό και πάντοτε υπό προϋποθέσεις που θα εγγυώνται τη δίκαιη διεξαγωγή τους» διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στον απόηχο της αποφυλάκισης του Γ. Ρουπακιά.

Αντικείμενο της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, η Προέδρος του Αρείου Πάγου, ο Προέδρου του Δ.Σ.Α, ο οποίος παρέμεινε μέχρι ενός χρονικού σημείου, και ο Προέδρος του Δ.Σ.Π. ήταν «η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται κατά τη διεξαγωγή των πολυπρόσωπων, μακράς διάρκειας ποινικών δικών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «κατά κοινή διαπίστωση πρόκειται για μείζον πρόβλημα της δικαιοσύνης, που χρειάζεται ορθολογική διαχείριση, η επίλυση του οποίου απαιτεί τη συνεκτίμηση πολλαπλών παραγόντων». Όπως επισημαίνεται «στις δίκες αυτές εκδικάζονται κατά κανόνα ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις, ενώ οι ανάγκες τους σε χωροταξικές και υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι κατά κανόνα αυξημένες».

Για το λόγο αυτό αναφέρει το υπουργείο η ομαλή διεξαγωγή των συγκεκριμένων δικών «απαιτεί επιμελή προγραμματισμό και συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων» και υπογραμμίζει:«Κατόπιν τούτων, δηλώνεται ότι βούληση όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης είναι οι δίκες να διεξάγονται το ταχύτερο δυνατό και πάντοτε υπό προϋποθέσεις που θα εγγυώνται τη δίκαιη διεξαγωγή τους».

Πάντως, σύντομα θα οριστεί και νέα συνάντηση προκειμένου να εξεταστούν συγκεκριμένες προτάσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.