Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ε.Ε. για το προσφυγικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Μόνο η Γερμανία έδειξε πολιτική βούληση στο ύψος της σημασίας του προβλήματος».

Συνηθισμένη να καταγγέλλει δικτατορικά καθεστώτα για καταχρήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία επικεντρώνεται στην «επονείδιστη» αντίδραση των χωρών της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση, στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2015.

Η Ευρώπη «κομπάζει ότι διαθέτει το πλέον εξελιγμένο σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Αυτό ίσχυε κάποτε, όμως οι μέρες που μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτό ως κεκτημένο έχουν παρέλθει», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη, Τζον Νταλούσιεν.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σάλι Σέτι, χαρακτήρισε επονείδιστη τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην προσφυγική κρίση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αριθμεί 500 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί την πλουσιότερη πολιτική οντότητα του πλανήτη, δείχτηκε ανίκανη να δώσει μία συντονισμένη, ανθρώπινη απάντηση που να εξασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μόνο η Γερμανία έδειξε πολιτική βούληση στο ύψος της σημασίας του προβλήματος. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προτίμησαν να ακούσουν τις τοξικές, εχθρικές προς τους πρόσφυγες ρητορικές, που έχουν ως κίνητρα την ανασφάλεια και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Αποτέλεσμα: Τα μόνα μέτρα ως προς τα οποία κατόρθωσαν να συμφωνήσουν είναι εκείνα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του "φρουρίου της Ευρώπης"» .

Η οργάνωση επικρίνει αυστηρά την Ουγγαρία για το σφράγισμα των συνόρων της και τον αποκλεισμό χιλιάδων προσφύγων, καθώς και για την παρεμπόδιση συλλογικών προσπαθειών για την προσφορά αρωγής.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο για την εξεύρεση νόμιμων και αξιοπρεπών τρόπων για την εξασφάλιση των προσφύγων και ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων.

Περί το ήμισυ των αφίξεων στην Ευρώπη προέρχεται από τη Συρία, «ζώνη απαλλαγμένη από ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με τον Σέτι.

«70 χρόνια προόδου σε κίνδυνο»

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει επίσης την πολιτική απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι επιθέσεις αυτές έδωσαν μία ώθηση στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην υιοθέτηση σειράς μέτρων που αποτελούν απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί από το Νοέμβριο από τη γαλλική κυβέρνηση, «οι γαλλικές αρχές προχωρήσει σε 2.700 έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, που κατέληξαν σε εκκίνηση μόνο 2 δικαστικών ερευνών για τρομοκρατική δράση».

«Καθόλη τη διάρκεια του έτους , επέτρεψαν την απαγγελία κατηγοριών για "υποστήριξη της τρομοκρατίας", που περιγράφεται με αόριστους όρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι δικαστικές διώξεις συνιστούν προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης», σύμφωνα με την έκθεση.

«Πολλές κυβερνήσεις πήραν λάθος δρόμο στην απάντησή τους στις απειλές στον τομέα της ασφάλειας στις χώρες τους, σύμφωνα με τον Σάλι Σέτι. Κατέπνιξαν την κοινωνία των πολιτών, πρόσβαλαν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης-παρουσιάζοντάς τα ως αντιβαίνοντα στην εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τις εθνικές αξίες».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, «περισσότερα από 70 χρόνια σκληρής δουλειάς και προόδου βρίσκονται σε κίνδυνο» εξαιτίας κυβερνήσεων που επιδιώκουν να παρακάμψουν θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή περιφερειακούς θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Η συριακή σύρραξη αποτελεί τρομακτικό παράδειγμα καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών για την εγκατάλειψη του αποφασιστικού ρόλου του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και στην εγγύηση της υποχρέωσης λογοδοσίας», σύμφωνα με τον Σάλι Σέτι.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων να εκμεταλλευθούν την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος του έτους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανανέωση του οργανισμού που τόσο τις έχει ανάγκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.