Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αρθρώσεις της ποδοκνημικής (του αστραγάλου) είναι δύο από τις μεγάλες αρθρώσεις του σκελετού, οι οποίες πάσχουν όπως και οι αρθρώσεις ώμου, ισχίου, γόνατος, από τους συνδέσμους που τις συγκρατούν, από το χόνδρο και από τα οστά που τις.



Η ποδοκνημική άρθρωση δημιουργείται από τρία οστά. Από το κάτω μέρος της κνήμης, που αρθρούται με τον αστράγαλο και του μεταφέρει το βάρος του σώματος. Η εσωτερική πλευρά του αστραγάλου καλύπτεται από μία προβολή της κνήμης, το έσω σφυρό (τον έσω αστράγαλο). Η έξω πλευρά του καλύπτεται από το δεύτερο οστούν, την περόνη, που δημιουργεί το έξω σφυρό (τον έξω αστράγαλο).



Τα οστά αυτά συγκρατούνται στη θέση τους (αρθρούνται) με συνδέσμους ισχυρούς (πλάγιους). Απ' αυτούς οι πιο ισχυροί είναι ο έξω και ο έσω πλάγιος. Η άρθρωση που δημιουργείται, η ποδοκνημική, επιτρέπει την κίνηση προς τα επάνω -ραχιαία έκταση μέχρι 10⁰-15⁰ και πελματιαία κάμψη μέχρι 30⁰.



Επίσης η ελαστικότητα του πλαγίου συνδέσμου επιτρέπει μια ελαφρά πλαγιο-πλάγια ελαστικότητα την άρθρωση.
Τι είναι το διάστρεμμα

Όταν το πόδι γυρίζει προς τα έσω κατά την φάση μίας πτώσης, τότε επισυμβαίνει κάποια κάκωση, συνήθως του έξω πλαγίου συνδέσμου.



Ο σύνδεσμος αυτός έχει τρεις μοίρες που συνδέουν την περόνη (έξω σφυρό) με τον αστράγαλο. Συχνά μια απ΄τις μοίρες του συνδέσμου υφίσταται ρήξη. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος που ονομάζεται δελτοειδής, λόγω σχήματος, παθαίνει ρήξεις όταν συνοδεύει κάταγμα του έξω σφυρού.


Πώς εμφανίζεται

Μετά από στραβοπάτημα που το πόδι γυρίζει προς τα μέσα, προκαλείται οξύς πόνος και πρήξιμο σχεδόν αμέσως στην περιοχή του έξω σφυρού.


Πώς ελέγχεται

Με το δείκτη πιέζουμε το άκρο της περόνης, ψηλαφώντας το οστούν. Εάν πονάει το κόκκαλο, ίσως υπάρχει κάταγμα.



Εάν πονάει το πρήξιμο, μάλλον πρόκειται για διάστρεμμα. Στο κάταγμα υπάρχει πόνος, αλλά η βάδιση δεν αναστέλλεται.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σταθεροποιούμε την ποδοκνημική με λευκοπλάστ και περιορίζουμε την κινητικότητά της, με ένα ελαστικό επίδεσμο.



Προσοχή: Ο επίδεσμος δεν μπαίνει ποτέ σφικτός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.