Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τρεις δημοσιονομικές βόμβες απειλούν τα ασφαλιστικά Ταμεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βραδυφλεγής βόμβα 25 δισ ευρώ απειλεί να ανατινάξει τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για «κρυφό» άνοιγμα 25 δισ ευρώ που έχει το σύστημα, εξαιτίας οφειλών που έχει το σύστημα, εξαιτίας οφειλών που δεν πρόκειται να εισπράξει, αιτήσεων για καταβολή συντάξεων που εκκρεμούν και δικαστικών αποφάσεων που έχουν κρίνει παράνομες κάποιες περικοπές προηγούμενων ετών.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» η σταδιακή αποδόμηση διατάξεων των δύο προηγούμενων μνημονίων από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας που αφορούν μειώσεις συντάξεων και μισθών οδηγούν σε «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 5,2 δισ ευρώ ενώ οι 330.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ που στοιβάζονται ακόμα και για τρία χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων, δημιουργούν «κρυφό» έλλειμμα της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ληξιπρόθεσμες οφειλές «πνίγουν» τα ταμεία, με αμφίβολο το εάν θα εισπραχθούν ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έχουν προς το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών 1.468 επιχειρήσεις, που προέρχονται από τον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων μόλις οι 381 βρίσκονται εν λειτουργία. Διαπιστώνεται ότι, παρά τις συνεχείς ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών, με 24,36 ή 100 δόσεις, η «τρύπα» ανέρχεται σε 15,3 δισ ευρώ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.