Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Στον «αέρα» τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης.

Τον κίνδυνο «λουκέτου» αντιμετωπίζουν 89 μικρά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. «Αν με τη νέα χρονιά, λοιπόν, επιχειρηθεί η παραμικρή μείωση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ (μείωση voucher), θα έχουμε, με μαθηματική ακρίβεια, το κλείσιμο περίπου 100 Δομών ΚΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα», τονίζεται σε επιστολή των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών αλλά και την ΚΕΔΕ.

Στην επιστολή, οι εργαζόμενοι παραθέτουν τη λίστα των ΚΔΑΠ που κινδυνεύουν με «λουκέτο», η δυναμικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τα 40 παιδιά.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, «σε αυτά τα ΚΔΑΠ ο συνδυασμός του πολύ χαμηλού voucher και του μικρού αριθμού επιδοτούμενων παιδιών θα σημάνει στην ουσία την υποχρηματοδότησή τους με άμεσα αποτελέσματα τις απολύσεις προσωπικού, την υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις το κλείσιμο του ΚΔΑΠ επειδή ο Δήμος δεν θα δύναται να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του. Οι μικρές, απομακρυσμένες κοινωνίες, εκεί που το ΚΔΑΠ είναι μία όαση πολιτισμού, παιδείας, δημιουργίας και αποτελεί πραγματική ανάγκη για την ελληνική οικογένεια θα είναι αυτές που θα πληρώσουν πρώτες το τίμημα μιας τέτοιας εσφαλμένης πολιτικής επιλογής».

«Τις τελευταίες μέρες ενημερωνόμαστε συνεχώς από την ΚΕΔΕ, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας, για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση πόρων ώστε να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από την 1η Σεπτέμβρη 2014. Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να δεσμεύτηκε για 140.000.000 ευρώ, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν δεν καλυφθεί το ποσό που υπολείπεται, οι Κοινωνικές Δομές θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας. Ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. τόνισε πως αν δεν βρεθούν τα χρήματα αυτά, θα έχουμε οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-μεα, Παιδικούς, Βρεφικούς. Μια τέτοια είδους μείωση θα αποτελέσει κατάφορη αδικία αλλά και «χαριστική βολή» για τα ΚΔΑΠ τα οποία είχαν υποστεί σκανδαλώδη μείωση 50% την χρονιά 2012-2013. Η μείωση αυτή, που παραμένει έως σήμερα, είχε σαν αποτέλεσμα κάποια Κ.Δ.Α.Π. να κλείσουν οριστικά (Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα κλπ.), ενώ κάποια να επιβιώνουν οριακά «μετά κόπων και βασάνων», σημειώνουν ακόμη οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται πως το θέμα της χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κ.λπ.). θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.