Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Μόλις το 17% των κατοικιών αγοράστηκε με δάνειο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόλις το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν το 2013 έγινε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, τη στιγμή μάλιστα που το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική και είναι αποκαλυπτικά για τον βαθμό αποχής των τραπεζών από την αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2009, το 82% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφωνόταν σε περίπου 70% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Την ίδια στιγμή, η μέση περίοδος αναμονής για την επίτευξη πώλησης κατοικιών υπερδιπλασιάστηκε κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι σήμερα απαιτούνται σχεδόν 12 μήνες για την εξεύρεση αγοραστή, έναντι περίπου πέντε μηνών στις αρχές του 2009. Αντίστοιχα, η μέση έκπτωση επί της αρχικής τιμής αγγίζει σήμερα το 20,7%, έναντι μόλις 12,6% το 2009. Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά κατοικίας, καθώς η πτώση των τιμών δεν επαρκεί για να προσελκυστούν νέοι αγοραστές, τουλάχιστον για όσο διάστημα απουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή της κρίσης έως και το πρώτο τρίμηνο του 2014, η συνολική πτώση των τιμών πανελλαδικά αγγίζει το 34,4%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και διαμορφώνεται σε 37,6% για την Αθήνα και 37,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ υψηλότερη του μέσου όρου είναι και η πτώση των τιμών στα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η μείωση στις άλλες μεγάλες πόλεις (-31,1%) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου δεν ξεπερνάει το 29,6%.

Πάντως, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένο ρυθμό, καθώς ο ρυθμός της πτώσης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Συγκεκριμένα, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 7,5%, όταν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, που κορυφώθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών, η πτώση των τιμών «έτρεχε» με ποσοστό 12,8% σε ετήσια βάση. Η ΤτΕ εκτιμά βέβαια ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται να συμβεί με σχετική καθυστέρηση, καθώς εξαρτάται κυρίως από τη σταθερή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων καταγράφει ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα ανάκαμψης, καθώς, όπως τονίζει η ΤτΕ, από την αρχή του 2014 καταγράφεται σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και των προσδοκιών, ιδίως αναφορικά με τα ακίνητα εισοδήματος. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει σε τουριστικά-ξενοδοχειακά ακίνητα, όπως επίσης και στα γραφεία και τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά το τρέχον έτος. Το ζήτημα πάντως που προκύπτει είναι ότι επί του παρόντος, η ελληνική αγορά δεν διαθέτει επαρκή προσφορά ποιοτικών ακινήτων εισοδήματος, με αποτέλεσμα, συχνά, το επενδυτικό ενδιαφέρον να μη μετουσιώνεται σε πράξεις αγοραπωλησίας.

Επιβράδυνση της πτώσης στην οικοδομή

Μικρή βελτίωση κατέγραψε κατά τον Μάρτιο του 2014 η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς ο ρυθμός της πτώσης περιορίστηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.023 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 187,3 χιλιάδες τ.μ. και 803,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16% με βάση τον αριθμό των αδειών, πτώση κατά 8,2% με βάση την επιφάνεια, αλλά αύξηση κατά 0,8% με βάση τον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Συνολικά, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει πτώση κατά 24,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,1% στην επιφάνεια και κατά 17,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει πτώση κατά 25,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,9% στην επιφάνεια και κατά 17,0% στον όγκο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.