Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Γιατρός κατηγορείται για ευθανασία επτά ασθενών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι οικογένειες δύο "θυμάτων" ενός γιατρού που δικάζεται στη Γαλλία κατηγορούμενος ότι δηλητηρίασε επτά ασθενείς του, προσπάθησαν σήμερα να τον αθωώσουν, η μία υποστηρίζοντας ότι ο γιατρός προχώρησε σε ευθανασία κατόπιν δικού τους αιτήματος και η άλλη ότι ο θάνατος του συγγενούς της οφειλόταν σε φυσικά αίτια.

Η κόρη και η δεύτερη σύζυγος του Φερνάν Ντοόζ, ο οποίο πέθανε τον Μάρτιο του 2010 σε ηλικία 66 ετών αφού πάλεψε με πέντε διαφορετικούς καρκίνους επί 15 χρόνια, αφηγήθηκαν τις περιστάσεις που τις οδήγησαν να ζητήσουν από τον γιατρό Νικολά Μπονμεζόν, 53 ετών, να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο του ασθενή. Ο Ντοόζ πέθανε την επομένη από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο της Μπαγιόν.

Καταθέτοντας μέσω βιντεοδιάσκεψης η Ιζαμπέλ Ντοόζ, 40 ετών, αφηγήθηκε τις τελευταίες ώρες του πατέρα της ο οποίος νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στην κλινική που διεύθυνε ο Μπονμεζόν. "Είχε μαραζώσει, ήταν σε κατάσταση φυτού", είπε εξηγώντας ότι γνώριζε πως "δεν του έμενε ακόμη πολύς καιρός".

Η κόρη ενημέρωσε τον γιατρό ότι ο πατέρας της επιθυμούσε να του γίνει ευθανασία και να μην υποβληθεί σε νέα θεραπευτική αγωγή. Ο Μπονμεζόν της απάντησε ότι "κατανοεί την απόφαση" αυτή και αφού ο ετοιμοθάνατος μετάλαβε, εκείνη έδωσε την έγκρισή της για να του γίνει η θανατηφόρα ένεση μορφίνης.

"Είχαμε τον χρόνο να αποχαιρετιστούμε. Δεν τον σκότωσε, τον βοήθησε να φύγει με αξιοπρέπεια", τόνισε η Ιζαμπέλ προσθέτοντας ότι για όλη της τη ζωή θα χρωστά ευγνωμοσύνη στον γιατρό. Η σύζυγος του Ντοόζ, Πατρίσια, τον ευχαρίστησε κλαίγοντας για την πράξη του. "Σας ευχαριστώ! Χάρη σ' εσάς δεν ήταν τόσο δύσκολο", είπε.

Το πρωί, τα παιδιά ενός άλλου ασθενούς αθώωσαν πλήρως τον γιατρό λέγοντας ότι η 80χρονη μητέρα τους πέθανε από φυσικά αίτια. Η κόρη της Κριστιάν Τιμέν, Βιβιάν Σιπιέρ, τόνισε ότι ο Μπονμεζόν "αποκλείεται να επιτάχυνε τον θάνατό της" γιατί ποτέ δεν έμεινε μόνος μαζί της στον ίδιο χώρο.

Ο Νικολά Μπονμεζόν κατηγορείται ότι χορήγησε σε επτά ετοιμοθάνατους ασθενείς φάρμακα εκτός του πρωτοκόλλου της θεραπείας τους, χωρίς να συμβουλευτεί άλλους συναδέλφους του. Καμία οικογένεια των θυμάτων δεν κατέθεσε μήνυση σε βάρος του, όμως συγγενείς δύο εξ αυτών έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.