Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η διάταξη για τους καταχραστές του Δημοσίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Τζαβάρας - Πιπιλή: Να δώσει εξηγήσεις ο Αθανασίου.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Βουλή «πέρασε» διάταξη που επιτρέπει σε υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή ΔΕΚΟ και ΜΚΟ, να απαλλαγούν από κατηγορίες ή να έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση στην περίπτωση που κατηγορούνταν για οικονομικό έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος. Η διάταξη ίσχυσε για περίπου 20 ημέρες, μέχρι τελικά να αποσυρθεί.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, η διάταξη βρισκόταν στο πολυνομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για το θέμα, ο κ. Τζαβάρας πήρε την απάντηση ότι η διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής».

«Υποψιάζομαι ότι στη συγκεκριμένη διάταξη μπαίνει και η περίπτωση και εκείνων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις της Siemens, γιατί η υπόθεση είναι εκκρεμής ακόμη, στην προδικασία», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο Star ο κ. Τζαβάρας.

«Οι συμπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο αν και η ένωση εισαγγελέων μίλησε για ύποπτη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε ακόμη, ενώ ζήτησε να επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιοι ευεργετούνται από αυτή τη διάταξη. Είναι περίεργο διότι περνά από 4 ελέγχους: πρώτο, την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερο, το γραφείο του υπουργού, τρίτο, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνέπραξε, και, τέταρτο, τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης».

Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και η Φωτεινή Πιπιλή. Η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας την Πέμπτη στον Alpha 989, σημείωσε: «Πέρασε νύχτα κυριολεκτικά δεν την πήραμε χαμπάρι. Οι νομικοί βουλευτές δεν την κατάλαβαν, αλλά ευτυχώς μετά το πήραμε χαμπάρι ξεσήκωσαν μια θύελλα που δεν φάνηκε και απεσύρθη».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με την προωθούμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950). «Παραγράφονται σκάνδαλα για κατηγορούμενους και για όσους είναι ήδη στη φυλακή!», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.