Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πόλεις "φαντάσματα" στην Ιρλανδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 2006 στην Ιρλανδία κατασκευάστηκαν 300.000 σπίτια, με στόχο φυσικά να πουληθούν.

Όμως, μόλις δύο χρόνια αργότερα, η οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν πόλεις «φαντάσματα», με σπίτια που στέκουν άδεια από ανθρώπους, κυρίως στη βόρεια και τη δυτική Ιρλανδία. Από μακριά τα σπίτια αυτά μοιάζουν ψεύτικα, σαν κουκλόσπιτα για μεγάλους.

Ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα που χτίστηκαν την εποχή της «φούσκας» και μετά το ξέσπασμα της κρίσης έμειναν ακατοίκητα. Στο φωτογραφικό άλμπουμ της, που έχει τον τίτλο «Ghost Estates», η Ιρλανδοελβετή φωτογράφος Βαλερί Άνεξ αποτυπώνει μία από τις πιο ορατές όψεις της παρακμής στην πατρίδα της. Αυτά ακριβώς τα οικοδομικά συγκροτήματα περιμένουν μάταια ιδιοκτήτες και παραμένουν ημιτελή ή ακατοίκητα, αν και τα ονόματά τους παραπέμπουν σε ονειρεμένους παραδείσους, όπως το συγκρότημα Paradise Valley.

Η φωτογράφος Βαλερί Άνεξ αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.300 συγκροτήματα κατοικιών «φαντασμάτων» υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία, παρόλο που από το 2010 ο αριθμός των κατοικιών αυτών άρχισε να παρουσιάζει μείωση.

Η αμερικανική ιστοσελίδα Huffingtonpost, που φιλοξενεί το θέμα μαζί με τις φωτογραφίες της Βαλερί Άνεξ, χαρακτηρίζει τις εικόνες «φρικιαστικές», σαν να είναι «βγαλμένες κατευθείαν από ταινία του Τιμ Μπάρτον».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.