Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις επί του ν/σ «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 21.03.14

Τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ, στην αρμόδια Επιτροπή (Παραγωγής και Εμπορίου) που το επεξεργάζεται στη Βουλή, στοχεύοντας στην προώθηση θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί το κείμενο των προτάσεων.

Αθήνα/Athens: 21.3.2014
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 1543

Προς: Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Θέμα: «Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. για το νομοσχέδιο ¨Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις¨»

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες/οι Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της καταθέτει τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» στοχεύοντας στην προώθηση θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Σε ότι αφορά το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θεωρούμε ότι η συμπερίληψη ευνοϊκών διατάξεων για τα μέλη οικογενειών που έχουν στους κόλπους τους ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία αποτελεί θετικό μέτρο. Η διάταξη όμως αυτή, επειδή επαναλαμβάνει λάθη της κείμενης νομοθεσίας, εάν δεν βελτιωθεί δεν πρόκειται να λειτουργήσει ουσιαστικά προς όφελος των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία

Συγκεκριμένα στο άρθρο 31 «Ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης», η περ. β της παρ. γ του άρθρου 1, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 1 του ν. 380/1976 όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, αποτελεί πιστή αντιγραφή διάταξης του Υπουργείου Παιδείας, της οποίας έχουμε ζητήσει την κατάργηση και αντικατάστασή της για τους κάτωθι λόγους:

1. Καταρχήν με τη διάταξη αυτή προστατεύονται επιλεκτικά ορισμένες κατηγορίες αναπηρίες, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση μεταξύ των μελών της ίδιας ευπαθούς κοινωνικά ομάδας.
2. Η διάταξη προστατεύει συγγενείς α΄ βαθμού (έμμεση προστασία) ατόμων που πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne, ενώ δεν προστατεύει συγγενείς α΄ βαθμού ατόμων που ανήκουν σε σημαντικές βαριάς αναπηρίας. Η σπανιότητα της αναπηρίας Duchenne και η μη συμπερίληψη άλλων σημαντικών κατηγοριών βαριάς αναπηρίας δικαίως δείχνει ότι η διάταξη είναι «φωτογραφική».
3. Με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν προστατεύονται οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες όπως: νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση και βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
4. Με την υπό συζήτηση διάταξη διαιωνίζονται ορολογίες αδόκιμες και αναχρονιστικές όπως, «άτομα με ειδικές ανάγκες», «κωφάλαλοι», αντί «άτομα με αναπηρία» «κωφοί/βαρήκοοι» αντίστοιχα, ή διαιωνίζονται ανισότητες μεταξύ νεφροπαθών τελικού σταδίου, αφού στη διάταξη αναφέρονται μόνο οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η εθνική νομολογία αγνοεί ότι στους χρόνια νεφροπαθείς τελικού σταδίου συμπεριλαμβάνονται οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την αντικατάσταση της περ. β, παρ. γ άρθρου 1 του άρθρου 31 ως εξής:

γ. «Μέχρι του ποσοστού 2% υποψηφίων α)………………β) γονέων, αδελφών, συζύγων ατόμων με αναπηρία, ανεξαρτήτου κατηγορίας αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% συμπεριλαμβανομένων γονέων και αδελφών ατόμων με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση και βαριές και πολλαπλές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Στο άρθρο 12 «Όροι και προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των τουριστικών ημεροπλοίων» ζητούμε να προστεθεί παράγραφος 7 ως εξής:

«7. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται θέματα σχετικά με την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία των ημερόπλοιων και την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.»

Κύριοι Πρόεδρε,
Κυρίες/οι Βουλευτές,

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας στοχεύουν στην βελτιστοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου προς όφελος των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Εκτός των άλλων, η γνώση που διαθέτει η Συνομοσπονδία μας στα εξειδικευμένα θέματα της αναπηρίας μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στο νομικό πολιτισμό της χώρας.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω επεξηγήσεις και διευκρινίσεις όπως πάντα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.