Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

«Μας πνίγουν» οι παράνομες γεωτρήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μαζί με τα πηγάδια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 36.000 οι παράνομες γεωτρήσεις. Τάξη στο χάος επιχειρεί να βάλει το ΥΠΕΚΑ καλώντας τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε καταγραφή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Διάτρητη από… 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των υδρογεωλόγων. Η ειδική Υπηρεσία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι στις 15 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) οι ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια.

Περίπου το 18% του συνόλου των γεωτρήσεων, δηλαδή 36.000 από τις 200.000 υπολογίζεται ότι είναι παράνομες και με δεδομένο ότι η προθεσμία είναι ακόμα σε εξέλιξη κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να δώσει έναν ακριβή αριθμό.

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων εδώ και δεκαετίες απασχολεί του επιστήμονες καθώς «η χώρα μας μπορεί να μη στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων, ωστόσο απαιτείται ορθολογική διαχείριση από το κράτος, γιατί αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον» τονίζει ο κ.Παναγιώτης Σαμπατακάκης.

Η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.