Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Εγκαινιάστηκε το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικό έργο υποδομής για την Κρήτη.

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη «έτρεξε» σήμερα το μεσημέρι η πρώτη ποσότητα νερού μέσα στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, με το άνοιγμα της κεντρικής δικλίδας και την εισροή νερού στον ταμιευτήρα, από τις πηγές Μεσκλών.

Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, καθώς εορτάζεται διεθνώς ως Ημέρα του Νερού, και σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας ενός σημαντικού έργου υποδομής για την Κρήτη, καθώς από το συγκεκριμένο φράγμα θα αρδεύεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού κάμπου των Χανίων ακόμα και σε περιόδους λειψυδρίας.

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη εγκαινιάστηκε από τον κ. Τσαυτάρη, παρουσία πολλών επισήμων και πολιτών. Βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου των Χανίων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πλατανιά, στο χωριό Βατόλλακος.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα της διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο που σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάμε στο μέλλον. Πιστεύω ότι η διαχείριση των επιφανειακών νερών είναι το μέλλον και όχι η αξιοποίηση των υπόγειων που τελειώνουν. Και στη νέα ΚΑΠ έχουμε αρκετά χρήματα ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό, όχι μόνο δηλαδή για την κατασκευή και συλλογή μέσω φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε παλιά αρδευτικά δίκτυα αλλά και τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να κατασκευάσοθμε καινούρια.Το νερό , είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πόρους για τη γεωργία, αλλά και για τον αστικό πληθυσμό και για άλλους τομείς, μέσω της ύδρευσης των αστικών κέντρων» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

« Το φράγμα Βαλσαμιώτη δίνει μια νέα πνοή στην αγροτική ανάπτυξη» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Kεγκέρογλου, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη.

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθειες 10 και πλέον ετών με κόστος που έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ και ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, λόγω κυρίως των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την κατασκευή του.

Το φράγμα έχει δυνατότητα συγκέντρωσης 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων του νερού και σύμφωνα με τον
αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, «θα δώσει σημαντική ανάσα για τα Χανιά κυρίως σε περιόδους ανομβρίας καθώς μέσω αυτού θα αρδεύονται πολύ μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών». Ο κ. Βουλγαράκης το χαρακτήρισε, μαζί με το αεροδρόμιο Χανίων, ως το σημαντικότερο έργο υποδομής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Δεικτάκης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του έργου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους και θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα».

Στη χρησιμότητα του έργου και την ανταποδοτικότητα του στις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν, με δηλώσεις τους , οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, στα διοικητικά όρια του οποίου είναι το φράγμα, τόνισε ότι το φράγμα θα ωφελήσει και τους αγρότες αλλά και όλη την περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Σεραφείμ Τσόκας, υποστήριξε ότι το φράγμα θα δώσει μεγάλη ανάσα στη Δυτική Κρήτη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Λευτέρης Κοπάσης, το χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο» για τον Οργανισμό.

Το φράγμα με βάση τις τεχνικές του προδιαγραφές έχει ύψος 67,20 μέτρα, μήκος πυθμένα 82 μέτρα και πλάτος πυθμένα 120 μέτρα. Με τις εργασίες έμφραξης του αγωγού που παίρνει τα νερά των πηγών της περιοχής το έργο ολοκληρώθηκε κατά 100%, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει στο 30% της δυναμικότητας του, ενώ την επόμενη χρονιά θα μπορεί να λειτουργήσει στο 100% της δυναμικότητας του. Παράλληλα θα γίνει και η σύνδεση του με όλα τα δίκτυα της περιοχής.

Το έργο σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και άρχισε να υλοποιείται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ) με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην πορεία συμμετείχε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που το χρηματοδότησε με δικά του προγράμματα, ενώ μέρος του κόστους κατασκευής κάλυψε και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.