Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις που θα θέτατε στον οδοντίατρό σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί το χαμόγελό μου να με κάνει να φαίνομαι νεότερος;
Το χαμόγελο είναι ο καθρέπτης της υγείας αλλά και της ηλικίας μας. Οι φθορές του χρόνου αποτυπώνονται επάνω του ανεπιστρεπτί. Με το πέρασμα των ετών τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα, πιο διάφανα και δείχνουν πιο ταλαιπωρημένα. Φαίνονται πιο τριμμένα και πιο κοντά. Ο αρχικός τους όγκος μειώνεται και δεν υποστηρίζουν όσο πρέπει τα χείλη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεπιθύμητων ρυτίδων. Τα ούλα υποχωρούν αποκαλύπτοντας τις ρίζες των δοντιών. Εμφανίζονται αντιαισθητικά μαύρα διαστήματα χαλώντας την αρμονία του χαμόγελου. Λεύκανση, όψεις πορσελάνης ή ρητίνης μπορούν να διορθώσουν όλες τις ατέλειες και να μας χαρίσουν ξανά το χαμόγελο των νεανικών μας χρόνων.

Tι είναι καλύτερο; Οι όψεις ρητίνης ή οι όψεις πορσελάνης;
Οι όψεις είναι μια τεχνική της Αισθητικής Οδοντιατρικής κατά την οποία τροποποιούμε την επιφάνεια και μόνο, των δοντιών, έτσι ώστε να τους βελτιώσουμε το χρώμα ή το σχήμα τους. Η τροποποίηση αυτή μπορεί να γίνει άμεσα στο ιατρείο με τη βοήθεια υλικών που χτίζει ο οδοντίατρος πάνω στο δόντι σαν μικρογλυπτική και τους δίνει την τελική τους σκληρότητα με τη βοήθεια ειδικής ακτινοβολίας ή έμμεσα με τη χρήση λεπτών σα φλούδα προσόψεων πορσελάνης που κατασκευάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται στα δόντια. Είναι δύο τελείως διαφορετικές μέθοδοι που μπορούν όμως να βελτιώσουν ριζικά ένα χαμόγελο. Οι όψεις ρητίνης είναι μια αρκετά συντηρητική μέθοδος, γίνεται άμεσα, με χαμηλό κόστος. Διατηρείται το αποτέλεσμα για αρκετό καιρό αλλά χρειάζεται συντήρηση. Οι όψεις πορσελάνης χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο στην κατασκευή τους γιατί περιλαμβάνουν τη δουλειά του οδοντοτεχνίτη, πράγμα που αυξάνει και το κόστος. Το αποτέλεσμα διατηρείται αναλλοίωτο για πάρα πολλά χρόνια. Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις για κάθε περίπτωση είναι χρέος του ειδικευμένου γιατρού να αναλυθούν στον ασθενή ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Συνεπώς το καλύτερο είναι αυτό που αρμόζει σε κάθε εξειδικευμένη περίπτωση.

Η λεύκανση διαρκεί για πάντα;
Η λεύκανση είναι μια οδοντιατρική διαδικασία, όπως οι περισσότερες άλλωστε, που χρειάζεται μία συντήρηση. Μετά το πέρας της αρχικής θεραπείας και ανάλογα με τις διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες (κάπνισμα τσιγάρων ή πούρων, κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με χρωστικές, ελλιπής στοματική υγιεινή) χρειάζεται μία επαναληψιμότητα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επαναληπτική δόση συνήθως γίνεται μία φορά το χρόνο μετά από έναν συνηθισμένο καθαρισμό και κοστίζει ελάχιστα. Και αρκούν λίγες ώρες για να διατηρούμε αψεγάδιαστο το λευκό χρώμα των δοντιών μας.

Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια;
Η λεύκανση όταν γίνει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που υπόσχονται λευκά δόντια αλλά δεν είναι ελεγμένα ούτε φυσικά λευκαίνουν τα δόντια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική καθοδήγηση συνήθως ταλαιπωρούν και απογοητεύουν. Όταν προηγηθεί οδοντιατρικός έλεγχος, γίνει καθαρισμός και αποκατασταθεί η υγεία του στόματος, τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε κάποια αισθητική παρέμβαση. Το οδοντιατρικό λευκαντικό gel που εφαρμόζεται στα δόντια είναι ήπιας δράσεως, δεν βλάπτει την αδαμαντίνη του δοντιού αλλά επιδρά και διασπά τις ενδότερες χρωστικές. Ο οδοντίατρος κρίνει πότε η διαδικασία της λεύκανσης έχει φτάσει εις πέρας, πότε χρειάζεται επανάληψη, το είδος και τον τρόπο της λευκαντικής μεθόδου. Έτσι διασφαλίζεται η αποδοτικότητα της μεθόδου παράλληλα με την ασφάλεια.

Χρειάζεται να αλλάξω τα σφραγίσματά μου όταν τελειώσω την λεύκανση;
Συνήθως τα λευκά σφραγίσματα ακολουθούν το χρώμα των δοντιών ώστε να μην διακρίνονται. Όταν κάνουμε λεύκανση, επιδρούμε μόνο στο χρώμα των φυσικών δοντιών και όχι στο χρώμα των θηκών και των σφραγισμάτων. Μέτα το τέλος της λευκαντικής διαδικασίας πρέπει να αλλάξουμε τα παλιά σφραγίσματα ώστε να εναρμονίζονται με το νέο λευκό μας χρώμα. Για αυτόν τον λόγο η λεύκανση είναι πάντα το πρώτο σκαλοπάτι στην Αισθητική οδοντιατρική.

Δεν θέλω να πονέσω στο οδοντιατρείο! Γίνεται αυτό;
Η οδοντιατρική πράξη ήταν συνήθως συνδεδεμένη με τον πόνο και την ταλαιπωρία. Στα σύγχρονα ιατρεία όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι οδοντίατροι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους και χρησιμοποιούν τοπικό αναισθητικό gel ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το τσίμπημα της βελόνας. Δεν πρέπει κιόλας να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η ηλεκτρονική αναισθησία που εξαλείφει την αντίληψη του πόνου. Τα παραπάνω καταστούν πλέον την οδοντιατρική πράξη ανώδυνη.

Πρέπει να αλλάξω τα παλιά μεταλλικά μου σφραγίσματα;
Συνήθως τα παλιά μεταλλικά σφραγίσματα εμφανίζουν μια αντιαισθητική εικόνα. Ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα δόντια τραβώντας αρνητικά την προσοχή και πολλές φορές προσδίδουν μια γκρίζα σκιά σε όλο το δόντι. Αφαιρώντας προσεκτικά ένα υπάρχον μεταλλικό σφράγισμα, πρώτα από όλα απομακρύνουμε τα μεταλλικά εκείνα στοιχεία που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία μας, αποκαθιστούμε τυχόν βλάβες που υπάρχουν από κάτω και τοποθετούμε ένα σύγχρονης τεχνολογίας εμφρακτικό υλικό όπως είναι η σύνθετη ρητίνη η οποία συγκολλείται στην οδοντική επιφάνεια και προστατεύει το δόντι.

Δεν είμαι ευχαριστημένος από το χαμόγελό μου αλλά δεν ξέρω τι φταίει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Χαμογελάτε και αισθάνεστε άβολα; Υπάρχει κάτι που σας απογοητεύει αλλά δεν μπορείτε να το βρείτε; Μπορείτε να εμπιστευτείτε την άποψη ενός καταρτισμένου και εξειδικευμένου γιατρού στην αισθητική οδοντιατρική. Η κλινική εξέταση, τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και φυσικά η εμπειρία του γιατρού μπορούν να τον βοηθήσουν να εντοπίσει τη δυσαρμονία, να σας την εξηγήσει και στη συνέχεια να βρει και να προτείνει την πιο κατάλληλη εξατομικευμένη λύση.

Μου αρέσουν τα λευκά δόντια αλλά δε θέλω να φαίνονται ψεύτικα. Να κάνω λεύκανση;
Δεν υπάρχει πιο όμορφο και γοητευτικό χαμόγελο από αυτό που απαρτίζεται από καλοσχηματισμένα και λευκά δόντια. Η λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δόντια λευκαίνουν σταδιακά και ελεγχόμενα. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που τα δόντια λευκαίνουν πιο πολύ από όσο θα θέλαμε, μπορούμε πάντα να σταματήσουμε τη θεραπεία στο σημείο αυτό που εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Συνήθως το χαμόγελο που δείχνει αφύσικα λευκό και ψεύτικο έχει υποστεί κάποια αποτυχημένη οδοντιατρική παρέμβαση που αν και την αποκαλούν αισθητική δεν υποστηρίζει τον τίτλο της.

Έχω ακούσει ότι η λεύκανση πονάει. Είναι αλήθεια;
Η λεύκανση είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζουμε ένα λευκαντικό παράγοντα (gel) πάνω στη επιφάνεια των δοντιών ώστε να βελτιώσουμε το χρώμα τους. Υπάρχουν άνθρωποι που εκ κατασκευής έχουν ευαίσθητα δόντια. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων συνήθως έχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα να αισθανθεί μια ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης η οποία είναι παροδική και εξαφανίζεται με το πέρας της θεραπείας. Συνήθως ένα απλό παυσίπονο (depon) είναι αρκετό για να υποχωρήσει. Επίσης τα σύγχρονα υλικά λεύκανσης έχουν ενσωματωμένους ειδικούς παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα ευαισθησίας στο ελάχιστο.

Tα λευκά σφραγίσματα είναι το ίδιο ανθεκτικά με τα μεταλλικά;
Τα μεταλλικά σφραγίσματα κυριάρχησαν για πολλά χρόνια στον οδοντιατρικό χώρο. Οι εξελίξεις όμως στην τεχνογνωσία και τα οδοντιατρικά υλικά έφεραν στο προσκήνιο τις σύνθετες ρητίνες. Υλικά στο χρώμα του δοντιού ώστε να είναι αόρατα. Υλικά που συγκολλούνται στην επιφάνεια του δοντιού ώστε να συγκρατούνται με ασφάλεια αλλά και να διατηρούν το δόντι ενωμένο σαν ολότητα. Τα υλικά αυτά χρειάζονται βαθιά γνώση της χημικής συμπεριφοράς τους και των ιδιαιτεροτήτων τους ώστε να χρησιμοποιούνται με απόλυτα επιτυχία. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ο οδοντίατρος να έχει σύγχρονες γνώσεις και συνεχή ενημέρωση για τις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιεί.

Είναι λίγο μυτεροί οι κυνόδοντές μου. Μπορώ να τους τροχίσω λίγο ώστε να φαίνονται πιο στρογγυλοί χωρίς να κάνω κακό στα δόντια μου;
Πολλές φορές ένα ωραίο χαμόγελο χάνει την αρμονία του μόνο και μόνο επειδή κάποια δόντια είναι λίγο μυτερά. Είναι όμως δυνατόν να αποστρογγυλέψουμε τις γωνίες τους (cosmetic contouring), αφαιρώντας μόνο λίγο από την εξωτερική επιφάνεια της αδαμαντίνης. Ανώδυνα και γρήγορα μπορεί ένα χαμόγελο να γίνει πιο ελκυστικό και γοητευτικό.

Μου λείπει ένα δόντι αλλά δεν θέλω να τροχίσω τα διπλανά δόντια για να βάλω γέφυρα. Τι μπορώ να κάνω;
Στο παρελθόν η τοποθέτηση γέφυρας στην περιοχή που λείπει ένα δόντι ήταν η συνήθης επιλογή. Κατά την τοποθέτηση γέφυρας όμως τροχίζονται τα δόντια στηρίγματα, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί παράπλευρη αρνητική απώλεια. Υπάρχουν λύσεις όμως να αποκατασταθεί η απώλεια του δοντιού χωρίς να πειραχτούν τα διπλανά δόντια. Αυτές είναι ή η τοποθέτηση μιας γέφυρας ειδικού τύπου που στηρίζεται στα διπλανά δόντια μe μικρά αυτάκια που συγκρατούν το δόντι που λείπει (γέφυρα τύπου Maryland) ή τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος που δεν επηρεάζει καθόλου τα διπλανά δόντια. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας Μaryland είναι μια πολλή συντηρητική κατασκευή που μερικές φορές χρησιμοποιείται σαν πρόδρομο στάδιο πριν τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Η τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η ενδεδειγμένη λύση όταν λείπει ένα δόντι. Γίνεται γρήγορα και ανώδυνα, χωρίς ταλαιπωρία…

Έχω δει διαμαντάκι σε δόντι και μου άρεσε! Είναι ασφαλές; Πονάει;
Η τοποθέτηση κάποιου διακοσμητικού στην οδοντική επιφάνεια είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα. Μπορεί να είναι ένα διακριτικό διαμαντάκι ή οτιδήποτε άλλο διακοσμητικό από μια μεγάλη συλλογή κοσμημάτων, κατασκευασμένων αποκλειστικά για τη στοματική κοιλότητα. Με μια ειδική οδοντιατρική κόλλα μπορεί να κολλήσει γρήγορα και ανώδυνα χωρίς να προκαλέσει καμία βλάβη στο δόντι. Επίσης εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι πάνω στο δόντι.

Έχω ένα δόντι που είναι απονευρωμένο και έχει μαυρίσει. Μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να βάλω θήκη;
Πολλές φορές δόντια που έχουν υποστεί απονεύρωση σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζουν μια αντιαισθητική γκρίζα απόχρωση. Αυτό το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη διαδικασία της εσωτερικής λεύκανσης. Η εσωτερική λεύκανση είναι μια διαδικασία τελείως διαφορετική από την κοινή λεύκανση και εφαρμόζεται μόνο σε δόντια που είναι ενδοδοντικά θεραπευμένα. Ισχυρός λευκαντικός παράγοντας εφαρμόζεται στο εσωτερικό του μαυρισμένου δοντιού για 2-3 πολύ σύντομες συνεδρίες στο ιατρείο. Η εσωτερική λεύκανση μπορεί να συνδυαστεί με την εξωτερική λεύκανση, με μεγάλη επιτυχία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.