Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Με την Επίτροπο Thyssen στις Βρυξέλλες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 22.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 943


Στις 20 Απριλίου 2015, το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) και το Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία του Βελγίου (BDF) συναντήθηκαν με την Επίτροπο Marianne Thyssen για να συζητήσουν τις ευθύνες της ΕΕ προς τα άτομα με αναπηρία. Πρόεδρος του EDF διατελεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Στην έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του BDF Pierre Gyselinck υπογράμμισε ότι το EDF εκπροσωπεί 80 εκατομμύρια πολίτες με αναπηρία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει την ευθύνη να προβεί σε ενέργειες προς την πλήρη ένταξή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο το EDF όσο και το BDF τόνισαν την σημασία της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD των Ηνωμένων Εθνών), από την ΕΕ, ζητώντας ισχυρούς μηχανισμούς για την εφαρμογή της Σύμβασης με την απαραίτητη οικονομική και πολιτική στήριξη.

Ζήτησαν επίσης την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας: «Η υπόσχεση προσβάσιμων αγαθών και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία έχει καθυστερήσει πολύ καιρό τώρα. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα προτεραιότητα, και το πιο σημαντικό να διαβουλευθεί με τα άτομα με αναπηρία σχετικά με το νομοθετικό κείμενο. Μέχρι τώρα δεν έχει ζητηθεί η γνώμη των ατόμων με αναπηρία. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση», δήλωσε ο πρόεδρος του EDF κ. Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Thyssen δήλωσε ότι η παροχή στους πολίτες με αναπηρία ίσης πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι μόνο προτεραιότητα, αλλά και υποχρέωση την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Το BDF υπογράμμισε την αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής κάρτας κινητικότητας: «Είναι ένα συγκεκριμένο βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε ισότιμη βάση με τους άλλους». Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία αποτελεί μακροχρόνια ανησυχία για το EDF: «Όλα τα νέα μέτρα που η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή, για παράδειγμα το Πακέτο κινητικότητας της Εργασίας, ή υφιστάμενα προγράμματα, όπως το Erasmus, πρέπει να μπορούν να εντάσσουν πλήρως το άτομο με αναπηρία», πρόσθεσε η διευθύντρια του EDF Catherine Naughton.

Και οι δύο οργανώσεις υπογράμμισαν ότι η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου πρέπει να περιλαμβάνει συστάσεις που θα οδηγούν στην ορθή εφαρμογή και παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων και θα πρέπει να προωθούν επενδύσεις προς την ανεξάρτητη διαβίωση και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία.

Η Επίτροπος Thyssen αναγνώρισε επίσης ότι η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία έρχεται σε μια ιδανική στιγμή: η ΕΕ θα λάβει τις τελικές παρατηρήσεις από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την παρακολούθηση CRPD, και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το επερχόμενο σχέδιο δράσης για την αναπηρία ως ένα μέσο για την εφαρμογή τους.

Η επανεξέταση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 παρέχει επίσης μια ευκαιρία για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα η κ. Thyssen τόνισε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής. Δήλωσε ότι οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΕΕ, για την επίτευξη του στόχου μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι δεν θα μένουν «εκτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.