Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Το θαλάσσιο περιβάλλον θέλει προστασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας θαλάσσιου Περιβάλλοντος στην Καβάλα.

Η ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, τόσο από την επίσημη Πολιτεία όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος τονίστηκε στη διάρκεια των εγκαινίων της μεγάλης περιβαλλοντικής έκθεσης της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος -HELMEPA στην Καβάλα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις επιστήμες.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 800 μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση, να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες επιστήμες και να λάβουν πληροφοριακό υλικό.

Ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της HELMEPA Δημήτρης Λεομονίδης τόνισε ότι 33 χρόνια μετά τη σύσταση της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, «παραμένει ζωντανό το όραμα του αείμνηστου Γιώργου Λιβανού ότι η εφαρμογή των κανονισμών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φιλότιμο και τη σωστή ενημέρωση των συμμετεχόντων που οδηγεί στη συνειδητοποίηση της σημαντικότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως πηγή ζωής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λεμονίδης και στην παιδική HELMEPA επισημαίνοντας ότι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης είναι πρωτίστως θέμα Παιδείας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η παρουσία της περιβαλλοντικής έκθεσης στην Καβάλα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό αλιευμάτων από το Άγιο Όρος μέχρι τη Σαμοθράκη και διαθέτει ορισμένα από τα πιο σημαντικά θαλάσσια λιβάδια. Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών από τη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι κρίνεται επιβεβλημένη ανάγκη «αν θέλουμε να διασώσουμε το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον ν’ αξιοποιήσουμε τα αποτέλεσμα της επιστημονικής κοινότητας μέσα από τις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που κάνουν».

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα καλωσόρισε τα στελέχη της HELMEPA στην Καβάλα, λέγοντας ότι αποτελεί «μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας με πολυσχιδές περιβαλλοντικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό» και σημείωσε ότι η διοργάνωση της έκθεσης με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες», «φανερώνει ένα ακόμη δείγμα της σημασίας που έχει ο παράκτιος, θαλάσσιος χαρακτήρας για τη συνολικότερη ανάπτυξη της Καβάλας». Επίσης, υπογράμμισε πως «ο Δήμος Καβάλας, υλοποιεί αυτή την περίοδο ένα αξιόλογο αριθμό έργων που έχουν στόχο την προστασία και ανάδειξη αυτού του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου που διαθέτει η περιοχή μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.