Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Το παιδί μου ροχαλίζει. Να ανησυχήσω;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ροχαλητό των παιδιών μπορεί να μην είναι τόσο αθώο όσο μπορεί να πιστεύουμε. Όταν μάλιστα συνδυάζεται και με άλλες διαταραχές ύπνου πρόκειται για το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών-υποπνοιών το οποίο μπορεί να ταλαιπωρήσει το παιδί μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

-Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμουο αποφρακτικών απνοιών-υποπνοιών;

Το ροχαλητό (ρεγχασμός) είναι το συχνότερο και χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα στη διάρκεια της νύχτας. Αρκετά παιδιά εμφανίζουν αυξημένο έργο αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι αποφρακτικές άπνοιες γίνονται αντιληπτές από τους γονείς ως βραχείες παύσεις της αναπνοής ενώ πολύ συχνά το σύνδρομο συνοδεύεται από ανήσυχο ύπνο, αφυπνίσεις, λήψη ασυνήθιστων θέσεων, υπερβολική εφίδρωση και στοματική αναπνοή.

Επίσης, τα παιδιά με σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κατά την διάρκεια της μέρας υπνηλία ή υπερκινητικότητα και διαταραχές συμπεριφοράς.

-Πού οφείλεται το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών-υποπνοιών;

Είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού ανατομικών και νευρομυϊκών παραγόντων που έχουν ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται ή να διακόπτεται πλήρως η ροή του αέρα κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

-Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου στα παιδιά είναι η συνδυασμένηαμυγδαλεκτομή και αδενοτομή. Η παρουσία παχυσαρκίας είναι αρνητικός προγνωστικός παράγοντας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της αμυγδαλεκτομής ή της αδενοτομής.

Τα τοπικά ρινικά κορτικοστεροειδή είναι ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του συνδρόμου κατά την παιδική ηλικία. Βελτιώνουν τα συμπτώματα και τα ευρήματα της πολυκαταγραφικής μελέτης, ενώ τα ευεργετικά τους αποτελέσματα φαίνεται ότι οφείλονται σε μείωση του μεγέθους των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αλλά και της χρόνιας φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου. Ενδείκνυνται κυρίως σε περιπτώσεις χρόνιας ρινικής συμφόρησης και στοματικής αναπνοής, συμπτωμάτων ΣΑΑΥ, αλλά με φυσιολογικό μέγεθος παρίσθμιων αμυγδαλών. Η θεραπεία διαρκεί 4 εβδομάδες και σε αρκετές μελέτες έχει δοκιμαστεί από την ηλικία των 3 ετών.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.