Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η διπλή μαστεκτομή δεν προσθέτει χρόνια ζωής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δε φαίνεται να δικαιώνεται η συγκεκριμένη επιλογή ως αυξημένο μέτρο πρόληψης.

Μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα έρχεται να δείξει ότι όσες γυναίκες πάσχουν από καρκίνο και προβαίνουν σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά, ακόμα και αν υπάρχει όγκος μόνο στο ένα στήθος, δεν ζουν περισσότερα χρόνια, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειονότητα.

Η έρευνα αναμφίβολα θα πυροδοτήσει νέες αντιπαραθέσεις κατά πόσο έχει ή όχι νόημα η διπλή μαστεκτομή και σε ποιες περιπτώσεις.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνέκρινε άμεσα τις τρεις βασικές χειρουργικές επιλογές στον καρκίνο του μαστού: την μονή μαστεκτομή, τη διπλή μαστεκτομή (ακόμη και αν ο καρκίνος έχει διαγνωστεί μόνο στον ένα μαστό) ή την λιγότερο επεμβατική τοπική ογκεκτομή που ακολουθείται από ακτινοθεραπεία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αφαίρεση και των δύο μαστών είναι ισοδύναμη σε βάθος χρόνου, από άποψη επιβίωσης, με την τοπική αφαίρεση μόνο του καρκινικού ιστού συν τις ακτινοβολίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. 'Αλισον Κούριαν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Guardian, ανέφεραν ότι τελευταία παρατηρείται μια τάση των γυναικών να επιλέγουν τη διπλή μαστεκτομή ως αυξημένο μέτρο προφύλαξης. Όμως, όπως επισημαίνουν, αυτή η επιλογή δεν φαίνεται να δικαιώνεται, αφού η καρκινοπαθής, μετά τη διπλή μαστεκτομή, τελικά δεν ζει περισσότερα χρόνια από ό,τι μια άλλη γυναίκα που δεν έχει προχωρήσει σε τόσο ριζική λύση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 190.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, που αφορούσαν την περίοδο 1998-2011 στις ΗΠΑ. Στο 55% έγινε τοπική ογκεκτομή συν ακτινοβολίες, στο 38,8% μονή μαστεκτομή και στο 6,2% διπλή μαστεκτομή (αυτή την επιλογή κυρίως επιλέγουν λευκές γυναίκες μεσαίου ή ανώτερου εισοδήματος, κάτω των 40 ετών).

Η στατιστική ανάλυση όμως δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά επιβίωσης ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν κάνει τοπική αφαίρεση όγκου και σε όσες είχαν προχωρήσει σε αφαίρεση και των δύο μαστών. Μετά από χρονικό διάστημα δέκα ετών, και στις δύο περιπτώσεις η επιβίωση ήταν γύρω στο 82%. Ελαφρώς χαμηλότερη (περίπου 80%) ήταν η μακροπρόθεσμη επιβίωση για τις γυναίκες με μονή μαστεκτομή.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν υποστηρίζουν πως οι ασθενείς όπως η Τζολί, με επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις, ή όσες έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν χρειάζεται να κάνουν διπλή μαστεκτομή. Η Αντζελίνα Τζολί έχει μια μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 85%. Μετά τη διπλή μαστεκτομή, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται μόνο στο 5%.

Οι αμερικανοί επιστήμονες τόνισαν ότι γι' αυτή τη σχετικά μικρή ομάδα γυναικών η προληπτική διπλή μαστεκτομή έχει νόημα. Όμως οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ούτε τέτοιες μεταλλάξεις, ούτε τέτοιο οικογενειακό ιστορικό, συνεπώς γι' αυτές δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η διπλή μαστεκτομή θα τις βοηθήσει περισσότερο από την τοπική ογκετομή και ακτινοθεραπεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.