Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Στις κορυφές του κόσμου για τη σωτηρία της Αρκτικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με στόχο την προστασία της Αρκτικής και τη δημιουργία παγκόσμιου καταφυγίου, ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο ανεβαίνουν στις κορυφές διάσημων κτιρίων αλλά και βουνών. Διεθνής δημοσκόπηση για λογαριασμό της Greenpeace δείχνει ότι 3 στους 4 πολίτες ζητούν την προστασία της Αρκτικής και την δημιουργία παγκόσμιου καταφυγίου.



Το 74% των πολιτών ζητούν την ουσιαστική προστασία της Αρκτικής από βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η βιομηχανική αλιεία, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας με το 79% των Ελλήνων ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παγκόσμιου καταφυγίου. Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων διεθνώς, ακτιβιστές της Greenpeace στέλνουν το δικό τους μήνυμα από τις κορυφές διάσημων κτιρίων και βουνοκορυφών σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας μία μικρή ομάδα ακτιβιστών ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου μεταφέροντας το μήνυμα «Σώστε την Αρκτική». Παρόμοιες δράσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε δεκάδες μνημεία, κτίρια και κορυφές, όπως το Σινικό Τοίχος στην Κίνα, το υψηλότερο πράσινο κτίριο του κόσμου στην Ταϊπέι, στις Άλπεις κα.

«Εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο και τη χώρα μας στέλνουν μήνυμα στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, και με αιχμή την Αρκτική να προστατέψουν τον πλανήτη από τις μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές,» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «7 στους 10 Έλληνες πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να θέσει το συμφέρον του πλανήτη πάνω από αυτό της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Χρειάζεται άραγε να μπούμε σε λεπτομέρειες εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει όχι άλλες εξορύξεις υδρογονανθράκων και γρήγορη απεξάρτηση της οικονομίας μας από το πετρέλαιο;»

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σαφέστατα την ισχυρή δημόσια υποστήριξη για επίσημη ανακήρυξη της Αρκτικής σε παγκόσμιο καταφύγιο. Ωστόσο, σήμερα μόλις το 1,5% του Αρκτικού Ωκεανού βρίσκεται από κάποιο καθεστώς προστασίας, λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο ωκεανό. Για την προστασία της Αρκτικής έχουν υπογράψει περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 800 προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, της πολιτικής και του αθλητισμού υπέγραψαν πρόσφατα τη Διακήρυξη για την Αρκτική. Τις επόμενες εβδομάδες, αντιπροσωπείες της Greenpeace θα παραδώσουν τη Διακήρυξη μαζί με τη λίστα με τις υπογραφές στις πρεσβείες των Αρκτικών χωρών.

Δείτε τις φωτογραφίες



Ακτιβιστές της Greenpeace στη Βουλή του Λονδίνου





Στον ουρανοξύστη Shard στο Λονδίνο



Πάνω σε αεροπλάνο στο Manchester



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.