Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Οι επιπτώσεις μίας εκρήξεως στο Γέλοουστοουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία πιθανή έκρηξη στο Γέλοουστοουν θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με τέφρα λίγων χιλιοστών, ενώ θα «έθαβε», αρκετά μέτρα, με ηφαιστειακή στάχτη τα Βραχώδη Όρη.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην Times.com, αν το Γέλοουστοουν εκρύγνητο η ηφαιστειακή στάχτη θα κάλυπτε τις ΗΠΑ από τη μία ακτή έως την άλλη.

Γεωφυσικοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο του Γέλοουστοουν στο οποίο μία πιθανή «σούπερ έκρηξη» θα εκτόξευε στην ατμόσφαιρα 330 κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακής τέφρας.





Το αποτέλεσμα μία τέτοιας έκρηξης, αναλόγως με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να καλύψει τις ΗΠΑ με ηφαιστειακή στάχτη σε διάφορες ποσότητες και σε διαφορετικές ποσότητες, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου στο επιστημονικό περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Γέλοουστοουν άφησε ίχνη ηφαιστειακής στάχτης σε αποστάσεις από τον Καναδά έως τον κόλπο του Μεξικού.

Φυσικά, αυτή η έκρηξη συνέβη σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια πριν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.