Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δεν είχε άδεια λειτουργίας η επιχείρηση στη Μύκονο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ευθύνες των ιθυνόντων - Παραιτήθηκε δημοτικός σύμβουλος.

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία στη Μύκονο, με θύμα ένα παιδί 10 μόλις ετών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Τα νέα στοιχεία φωτιά, που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αποκαλύπτουν πως η επιχείρηση θαλάσσιων παιχνιδιών, στην οποία ανήκει το μοιραίο ταχύπλοο σκάφος, λειτουργούσε χωρίς άδεια μέχρι και λίγες ημέρες πριν την τραγωδία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, δημοτικός σύμβουλος της Μυκόνου παραιτήθηκε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χορηγεί τις σχετικές άδειες λειτουργίας ο δήμος και για τη διαδικασία που ακολουθείται για την παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες.

«Στο στόχαστρο» ο δήμος Μυκόνου

Οι αποκαλύψεις έγιναν στην εκπομπή «Πρωινό του ΑΝΤ1». Όπως κατήγγειλε αρχικά η δικηγόρος από την Μύκονο, κ. Δήμου, τα παιχνίδια και οι ομπρέλες είχαν στηθεί από τον Μάιο στο Καλό Λιβάδι, η άδεια, ωστόσο, βγήκε τον Ιούλιο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με παρέμβασή της στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και η δήμαρχος Μυκόνου, κ. Γρυπάρη, η οποία ανέφερε ότι η άδεια λειτουργίας δόθηκε στις 15 Ιουλίου, αφού τότε έγινε η δημοπρασία. Συνεπώς «ο Δήμος είναι καλυμμένος, δε φέρει ευθύνη», σημείωσε.

Όπως κατήγγειλε η κ. Δήμου, μετά από τον χαμό του 10χρονου παιδιού, υπήρξε προσπάθεια να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο, καταγγέλλει η δικηγόρος, επρόκειτο να γίνουν και οι δημοπρασίες για τις επιχειρήσεις φουσκωτών παιχνιδιών, για το 2015.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος απάντησε πως σκοπός του δημοτικού συμβουλίου, ήταν η καταγγελία της σύμβασης με την λόγω επιχείρησης, αφού «έμαθαν ότι δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες».

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η προσπάθεια της δημάρχου Μυκόνου να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με την εμπλεκόμενη επιχείρηση, τρεις μέρες μετά το θάνατο του παιδιού, απέβη άκαρπη, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για τον έλεγχο των εν λόγω επιχειρήσεων.

Κόντρα "στον αέρα" και απίστευτες αποκαλύψεις



Δήμαρχος Μυκόνου: Τα κάνω όλα μόνη μου, «δείχνει» το Λιμενικό

Σύμφωνα με την ίδια, οι άδειες των επιχειρήσεων δίνονται από το Δήμο, αλλά εγκρίνονται από το Λιμενικό, το οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνες για την αδειοδότηση της επιχείρησης.

Ως προς τις ευθύνες του δήμου, η κ.Γρυπάρη παραδέχτηκε στον αέρα ότι «καμία υπηρεσία του δε λειτουργεί», ότι «δεν έχει αντιδημάρχους» και επανέλαβε συχνά ότι «είναι μόνη της για να τα κάνει όλα»!

Απαντώντας στις πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν κατέβαλε τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα δεν είχε άδεια, η δήμαρχος σημείωσε ότι θα γίνει καταγγελία της σύμβασης και παρέπεμψε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου να δώσει απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, επαναλαμβάνοντας ότι «τα κάνει όλα μόνη της».

Σε τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, χαρακτήρισε το περιστατικό «μεμονωμένο» και τόνισε ότι «όπου διαπιστωθούν ευθύνες θα υπάρξουν κυρώσεις».



Ντινόπουλος: Θα αποδοθούν ευθύνες

Το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργούσε για αρκετό καιρό χωρίς την απαραίτητη άδεια, συνεπάγεται, ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, ούτε αν σέβεται την εργατική νομοθεσία, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι που απασχολεί έχουν προσληφθεί ή δούλευαν με «μαύρα».

Σύμφωνα επίσης με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν, το επίμαχο ταχύπλοο σκάφος δεν ήταν κατάλληλο για σπορ σε ανοικτή θάλασσα, αλλά μόνο για σπορ σε νερά λίμνης.

Παραίτηση με αιχμές δημοτικού συμβούλου

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής δημοπρασιών της Μυκόνου, κ. Νικόλαος Σαλάχας, υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ευθύνες που έκοψαν το νήμα της ζωής του 10χρονου αγοριού.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του:

«Μετά τον τραγικό και άδικο θάνατο του 10χρονου παιδιού, η συνείδησή μου και τα συναισθήματά μου ως πατέρας κατέστησαν απαγορευτικό να συμμετέχω εκ νέου στη διαδικασία δημοπράτησης θαλάσσιων σπορ του δήμου. Θεωρώ ότι πλέον οι σχετικές αποφάσεις του δήμου, τίθενται στο μικροσκόπιο όλης της χώρας».

Παράλληλα, απευθύνει σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία με την οποία παραχωρούνται οι παραλίες στους ιδιώτες, και με την οποία δεν θέλει να έχει καμία σχέση, ζητώντας από το δήμο να μεριμνήσει για την άμεση αντικατάστασή του.

Πραγματογνώμονες αναλαμβάνουν τις έρευνες, ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του ταχύπλοου

Υπενθυμίζεται, πως χθες, η Λιμενική Αρχή της Μυκόνου ανακοίνωσε ότι θα ορίσει δύο πραγματογνώμονες που θα διενεργήσουν την έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία. Πρόκειται για έναν ναυπηγό και έναν πλοίαρχο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το παιδί, που επέβαινε σε φουσκωτό παιχνίδι σε σχήμα καναπέ, το οποίο έσερνε ταχύπλοο σκάφος, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό. Ο χειριστής του σκάφους, στην προσπάθειά του να το εντοπίσει, το χτύπησε με την προπέλα και το τραυμάτισε θανάσιμα.

Η σορός του άτυχου παιδιού μεταφέρθηκε στη Σύρο για νεκροψία νεκροτομή και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της.

Την Τρίτη, με προφορική εντολή του εισαγγελέα Σύρου, αφέθηκαν ελεύθερα τα δύο άτομα της επιχείρησης θαλάσσιων παιχνιδιών. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τον χειριστή του ταχύπλοου.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι οι δύο συλληφθέντες δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στη Σύρο και ζήτησε από τη λιμενική αρχή Μυκόνου να συνεχισθεί η προανάκριση για την υπόθεση και μόλις ολοκληρωθεί θα ορισθεί τακτική δικάσιμος.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.