Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οι άνθρωποι μυρίζουν την αρρώστια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μύτη μπορεί να «ανιχνεύσει» πότε ένας οργανισμός καταπολεμά μια ασθένεια.

Ερευνητές από τη Σουηδία υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν πότε κάποιος είναι άρρωστος.

Μάλιστα, τονίζουν ότι είναι σε θέση να καταλάβουν με την όσφρησή τους πότε το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου βρίσκεται σε… εγρήγορση, ακόμη κι αν έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες αφότου εκτέθηκε στα βακτήρια.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας αναφέρουν ότι υπάρχουν και ανεπίσημα επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι διαφορετικές ασθένειες έχουν και διαφορετική… οσμή!

Για παράδειγμα, η μόλυνση στους λεμφαδένες μυρίζει σαν μπαγιάτικη μπύρα, ενώ όταν κάποιος υποφέρει από διαβήτη μερικές φορές η αναπνοή του μυρίζει σαν ακετόνη (σαν τη μυρωδιά του ασετόν).

«Μελετήσαμε την ικανότητα του ανθρώπου να ανιχνεύει αρρώστιες με τη μυρωδιά» ανέφερε ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Mats Olsson, στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Όντας σε θέση να ανιχνεύουμε αυτές τις μυρωδιές θα μπορούσαμε δυνητικά να αποφύγουμε επικίνδυνες ασθένειες. Το ερώτημα που θέσαμε στους εαυτούς μας κατά τη διάρκεια της μελέτης μας ήταν κατά πόσο μια τέτοια προσαρμογή μπορεί να υπάρχει ήδη στα πρώιμα στάδια μιας ασθένειας, ώστε να αποτελεί ένα βιοδείκτη για την ύπαρξή της» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.