Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οι άντρες έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκαλύπτει έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι πολλές και έχουν τις ρίζες τους… παλιά, πολύ παλιά, από τους ανθρώπους των σπηλαίων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι μία από αυτές είναι… το διαφορετικό μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Μελετώντας στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μετά από 20 χρόνια ερευνών επάνω στις νευροεπιστήμες, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα χάρτη, που απεικονίζει τις διαφορές των δύο φύλων.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να κοιτάξουμε όλη τη βιβλιογραφία που υπάρχει και να επιβεβαιώσουμε ότι το μέγεθος και η δομή του εγκεφάλου των ανδρών και των γυναικών διαφέρουν σημαντικά» ανέφερε στην εφημερίδα Daily Mail η επικεφαλής της μελέτης, Amber Ruigrok.

«Οι νευροεπιστήμονες δεν πρέπει να αγνοούν το φύλο στις έρευνες τους, ειδικά όταν εξετάζουν ψυχιατρικές παθήσεις, που είναι πιο διαδεδομένες είτε στους άντρες, ή στις γυναίκες» πρόσθεσε η ίδια.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience and Biobehavioral Reviews και έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα 218 διαφορετικών ερευνών από το 1990 μέχρι το 2013, επάνω σε εγκεφάλους νεογέννητων μέχρι ηλικιωμένων έως 80 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τις γυναίκες, σε ποσοστό 8-13%.

Κοιτώντας πιο προσεκτικά, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν τις διαφορές στον όγκο σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου στα δύο φύλα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και το μεταιχμιακό σύστημα (που ελέγχει τα συναισθήματα), αλλά και το γλωσσικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από την υποψήφια διδάκτωρ Amber Ruigrok και τους καθηγητές John Suckling και Simon Baron-Cohen από το τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στις έρευνες που γίνονται σχετικά με τον αυτισμό και την κατάθλιψη.

«Οι διαφορές των δύο φύλων στο μεταιχμιακό σύστημα περιλαμβάνουν περιοχές, οι οποίες εμπλέκονται συχνά σε ψυχιατρικές παθήσεις με προκατειλημμένη αναλογία των δύο φύλων, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη» είπε ο καθηγητής Suckling και συνέχισε: «Αυτή η νέα μελέτη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε όχι απλά τις τυπικές διαφορές των δύο φύλων, αλλά και ψυχιατρικές ασθένειες που σχετίζονται με αυτά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.