Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Στο επίκεντρο το ζήτημα των παράνομων οινοποιήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αμπελουργοί έθεσαν το θέμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το ζήτημα των παράνομων οινοποιήσεων τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αχαΐας με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργο Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, Σάκη Μαυρόγιαννη.

Οι εκπρόσωποι της ένωσης περιέγραψαν τη δεινή, όπως είπαν, θέση στην οποία βρίσκονται οι αμπελουργοί οινοποιήσιμων ποικιλιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παράνομων οινοποιήσεων, ιδίως σε περιόδους όπως φέτος, που λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και η σοδειά τους είναι περιορισμένη.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αγγελόπουλος, τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ότι οι παράνομες οινοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετεύεται στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί και να δυσφημίζεται ένα ανταγωνιστικό και εξωστρεφές προϊόν της ελληνικής παραγωγής», αλλά, όπως πρόσθεσε, «προκύπτει και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Όπως εξήγησε, «οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ποικιλιών επιδοτούνται σημαντικά, και όταν οι εναπομένουσες ποσότητες οδηγούνται παράνομα για οινοποίηση, δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, καταστρέφοντας έτσι τους παραγωγούς αμπελοοινικών ποικιλιών».

Σχετικά με τα μέτρα που παίρνει η Περιφέρεια, ο Γ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους τής ένωσης για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την εξάλειψη των παράνομων οινοποιήσεων, και πρόσθεσε ότι «ασκούμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για μικτά κλιμάκια ελέγχου από την Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο».

Από την πλευρά του, ο Σάκης Μαυρόγιαννης σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο πως εξανεμίζεται με αθέμιτο τρόπο το εισόδημα των παραγωγών μας, αλλά παίρνει και εθνικές διαστάσεις, καθώς κάθε χρόνο επιβάλλονται στη χώρα μας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των παράνομων οινοποιήσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.