Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ρευστό για τους αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα δοθούν σε αγρότες έως το τέλος του 2013. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται η εξόφληση ύψους, 1 δισ. ευρώ, της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, καθώς και η πληρωμή ενστάσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης παλαιοτέρων ετών, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Άμεσα αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης, ύψους 23 εκατ. ευρώ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ενώ σταδιακά έως το τέλος του 2013 θα γίνουν οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (65 εκατ. ευρώ), μέτρων του Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (8 εκατ. ευρώ) καθώς και η καταβολή 27 εκατ. ευρώ σε καπνοπαραγωγούς.

Νέα προκήρυξη 100 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση

Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το υπουργείο θα προβεί, άμεσα, σε ανοικτή προκήρυξη- πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους εν δυνάμει δικαιούχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων και επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο, στο πλαίσιο του μέτρου 123Α του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Με το μέτρο αυτό χορηγείται ενίσχυση υπό τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και αναφέρεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, όταν από τη μεταποίησή τους προκύπτει γεωργικό προϊόν. Καλύπτει, δε, το σύνολο των τομέων γεωργικού ενδιαφέροντος. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 25% έως 65%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης. Το ποσό της δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί αν υπάρξουν διαθέσιμοι όροι, και θα δοθεί κατά προτεραιότητα, δεδομένου ότι η πρόσκληση είναι ανοικτή.

Φρούτα και γάλα στα σχολεία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην επαναπροκήρυξη του προγράμματος που αφορά τη διανομή φρούτων στα σχολεία, ενώ από αύριο τα πρώτα σχολεία αρχίζουν τη διανομή γάλακτος με επιδοτούμενη τιμή στους μαθητές, ξεκινώντας από τον δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση η διανομή είναι δωρεάν, καθώς ο δήμος κάλυψε τη διαφορά που προέκυπτε μετά την αφαίρεση της επιδότησης. Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι και άλλοι δήμοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη διανομή γάλακτος, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Όταν ο κ. Τσαυτάρης ρωτήθηκε για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων σε άπορους, με αποτέλεσμα να μην μοιραστούν οι προγραμματισμένες ποσότητες ρυζιού, δαπάνης 4,7 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το ρύζι ολοκληρώθηκε εγκαίρως, αλλά υποβλήθηκε σειρά ενστάσεων και ασφαλιστικών μέτρων και το δικαστήριο ζήτησε να μην προχωρήσει η διανομή πριν την έκδοση των αποφάσεων. Ο υπουργός σημείωσε ότι ζητήθηκε παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά οι σχετικές αποφάσεις ήρθαν μετά από αυτήν την ημερομηνία, προσθέτοντας ότι θα γίνει ξανά ο διαγωνισμός για τη διανομή δωρεάν ρυζιού σε άπορους και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.