Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Μαθαίνω να μην καπνίζω"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικων Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II, στην Αθήνα 9-11 Δεκεμβρίου και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς της χώρας. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία, και οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν πρακτικές δυσκολίες στη μετακίνηση και εν γένει διαχείριση 1500 μαθητών που συμμετέχουν με τους δασκάλους και καθηγητές τους από όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος είναι σαφής: η πρόληψη του καπνίσματος στην σχολική ηλικία.

Η μεθοδολογία πρωτότυπη: τα ίδια τα παιδιά υψώνουν φωνή. Με έργα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, ποιήματα, τραγούδια, video, θεατρικά δρώμενα αλλά και με τη ζωντανή τους συμμετοχή, δηλώνουν ότι επιλέγουν να μην καπνίζουν και απαιτούν από την κοινωνία ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού. Διαβάζουν, μαθαίνουν για το κάπνισμα και διδάσκουν όλη την κοινωνία, ακόμη και τους ίδιους τους τους γονείς, τι πραγματικά σημαίνει η εξάρτηση από τον καπνό.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχουν κυριολεκτικά αγκαλιάσει την όλη κίνηση, που για πρώτη φορά θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω του συστήματος e-school σε όλη την Ελλάδα, πλαισιωμένη μάλιστα από την παρουσία γνωστών Ολυμπιονικών και από το δυναμικό μουσικό συγκρότημα ΟΝΙΡΑΜΑ που ευγενικά έχει προσφερθεί για το σκοπό αυτό.

Την όλη εκδήλωση θα παρακολουθήσει αυτοπροσώπως και ο ίδιος δωρητής του προγράμματος HEART, γνωστός Ελληνοαμερικανός φιλάνθρωπος, Γεώργιος Δ.Μπεχράκης.



HEART II

Ένα λογότυπο που αρχίζει να λέει πολλά. Τι πράγματι συμβαίνει με το κάπνισμα στη χώρα αυτή; Ισχύει ακόμη ο μύθος του Έλληνα καπνιστή;

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Georgia των ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στις δέκα πιο φιλοκαπνιστικές χώρες του κόσμου. Παράλληλα, η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει μειωθεί δραματικά ενώ ο επιπολασμός του καπνίσματος σε ηλικία άνω των 18 ετών, έχει πρόσφατα καταγραφεί από την Κapa Research σε πανελλαδικό δείγμα 2000 ατόμων, ότι μόλις αγγίζει το 26%

Παθητικό Κάπνισμα

Η επιλογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προ μερικών ετών, να παγώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ανέτρεψε κυριολεκτικά, μια εξαιρετικά θετική μέχρι τότε πορεία και οδήγησε τη χώρα πολύ πίσω στον τομέα αυτόν. Ο κόσμος είναι θυμωμένος σήμερα με την άθλια εικόνα του ελεύθερου καπνίσματος στους χώρους εστίασης και διασκέδασης(βλ.εικ.3)

Μια έγκυος γυναίκα δεν έχει που να πιει καφέ, ένα παιδί με ήπιο άσθμα δεν μπορεί να διασκεδάσει με την παρέα του το Σαββατόβραδο, ένας πενηντάρης με υπέρταση η στεφανιαία νόσο υποχρεώνεται να καπνίζει το πούρο του διπλανού του στο εστιατόριο, μικρά παιδιά καπνίζουν τον καπνό των άλλων σε χώρους που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι καθαροί, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι αφήνονται απροστάτευτοι να κάνουν βάρδια σε συνθήκες ορυχείων του 15ου αιώνα.



Ανθρώπινα Δικαιώματα

Μπροστά στην παρά πάνω εικόνα,10.000 και πλέον Έλληνες φοιτητές ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και ζητούν την ενεργοποίηση μηχανισμών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση του παθητικού καπνίσματος. Και η φωνή τους ήδη έφθασε στο Ευρωκοινοβούλιο λίγο μάλιστα πριν από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Αλήθεια, έχει αναλογιστεί κανείς πόσο αναχρονιστική θα είναι η εικόνα της πατρίδας μας στα μάτια των εταίρων μας, που στην περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας οι βουλευτές μας θα καπνίζουν στους διαδρόμους της Βουλής και ο νόμος για το παθητικό κάπνισμα θα παραβιάζεται ανεξέλεγκτα παντού;

Οικονομία και λαθρεμπόριο

Ο μύθος της στήριξης της εθνικής οικονομίας από το φόρο προϊόντων καπνού, έχει και αυτός πεθάνει. Είναι πασίγνωστο πλέον και δεν χρήζει καμιάς απόδειξης, ότι το κόστος της νοσηρότητας από το κάπνισμα, υπερβαίνει κατά πολύ τα φορολογικά οφέλη. Το τσιγάρο, όμως, παραμένει πολύ φθηνό στην Ελλάδα αν και είναι βέβαιο ότι μια δραστική αύξηση της τιμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης με ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μια αποτελεσματική αύξηση της τιμής, βέβαια, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για αύξηση της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού. Στο σημείο αυτό, αναδεικνύεται μία ακόμη αδυναμία του ελληνικού κράτους, που εμφανίζεται ανίσχυρο στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Και ακόμη περισσότερο: μία παράνομη δραστηριότητα αποκτά ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αναγκαίας οικονομικής στρατηγικής για μείωση του καπνίσματος.

Η ακριβής διαδικασία αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού προβλέπεται από ειδικό πρωτόκολλο που ψηφίσθηκε στην 5η Συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (FCTC- COP5) του ΠΟΥ και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην εφαρμογή σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ιχνηλασίας των πακέτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σημαντική προϋπόθεση του ΠΟΥ είναι ότι η καπνό βιομηχανία δεν θα έχει καμία άμεση η έμμεση ανάμειξη στον έλεγχο αυτό.

Και στο σημείο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός στενού εναγκαλισμού του επίσημου ελληνικού κράτους με την καπνοβιομηχανία για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Φοβούμαι ότι πρόκειται για παραπλάνηση. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι τα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας δεν μπορεί ποτέ να συμπίπτουν με μια εθνική στρατηγική μείωσης των πωλήσεών της.

Η κάθε είδους χορηγική συνεργασία με την καπνοβιομηχανία απαγορεύεται από το FCTC, που είναι Νόμος του Ελληνικού Κράτους από το 2006.Τονίζεται εδώ ότι στην 5η Συνδιάσκεψη του Σύμφωνου Πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, η Ιντερπόλ δεν έγινε δεκτή ούτε ως παρατηρητής στη σχετική συζήτηση διότι, απλά, είχε δεχθεί μια γενναία χορηγία από την καπνοβιομηχανία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.