Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ήθελαν να πετάξουν 8 τόνους ιατρικά απόβλητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα απόπειρα απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή εντόπισαν σήμερα νωρίς το πρωί υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από μακροσκοπικούς ελέγχους που έγιναν στο ημερήσιο μέτωπο, ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς επιχείρησαν να απορρίψουν 8 περίπου τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κλπ).

Αμέσως οι υπηρεσίες του Συνδέσμου ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ που έσπευσαν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του Συνδέσμου μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Στα τέλη Νοεμβρίου είχε εντοπιστεί ποσότητα 7 τόνων επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων. Και τότε, είχε ενημερωθεί η Εισαγγελία και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επιλήφθηκαν της υπόθεσης.

Στο ΧΥΤΑ Φυλής μετέβη και ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «Κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και θέτουν σε κίνδυνο επανειλημμένα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να επιληφθεί άμεσα και να σταματήσει όλη αυτή η ανευθυνότητα. Η νομοθεσία είναι σαφής. Τα νοσοκομειακά απορρίμματα δεν μπορεί να πέφτουν σε χώρο υγειονομικής ταφής. Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά που γυρίζουν τη διαχείριση των αποβλήτων χρόνια πίσω. Αυτό το πάρτι θα τερματιστεί, ας το καταλάβουν όλοι και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Τα απόβλητα οδηγήθηκαν κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος στον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ. Τα οχήματα κατασχέθηκαν, οι οδηγοί συνελήφθησαν και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, καθώς η αποτελεσματική λειτουργία της επιτυγχάνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Με τη λειτουργία της ο ΕΔΣΝΑ συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδωσε συνολική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των ΕΙΑ της Αττικής και στη διακοπή της λειτουργίας των απαρχαιωμένων κλιβάνων των υγειονομικών μονάδων, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διαχείριση των ΕΙΑ έχουν καθοριστεί με ειδική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.