Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βραβεύτηκε το βιβλίο του «Ένα αλπούμ ιστορίες».

Στον Αντώνη Γεωργίου απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για τη χώρα της Κύπρου, για το βιβλίο του «Ένα αλπούμ ιστορίες» από τις εκδόσεις Ροδακιό.

Το βιβλίο αποτελεί ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο -ο τόπος εδώ η Κύπρος-, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιητάρικα, άλλα ποιήματα και πολλές φωτογραφίες. Το κουβάρι ονομάστηκε τελικά «Ένα αλπούμ ιστορίες» (αλπούμ λέγεται το άλμπουμ στην Κύπρο).


Ποιος είναι ο Αντώνης Γεωργίου

Ο Αντώνης Γεωργίου σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άνευ. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013) με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Αντώνης Γεωργίου έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Πανσέληνος παρά μία», το «Γλυκιά Bloody Life».

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου

Έχουν ανέβει αρκετά από τα θεατρικά του, όπως το «Αγαπημένο μου πλυντήριο», το 2005, ΘΟΚ – Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ, «Η νόσος» (2009, Ανεξάρτητη παραγωγή). «Ο κήπος μας», κ.ά.

Το 2015 βραβεύτηκε για το έργο του «Ένα άλμπουμ ιστορίες» με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τις εκδόσεις του 2014.Το «Ένα αλπούμ ιστορίες» είναι ένα πολυφωνικό αφήγημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια, αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο —ο τόπος εδώ η Κύπρος—, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια,άλλα ποιήματα και πολλές, πολλές φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ.

Οι νικητές του βραβείου λογοτεχνίας για το 2016 είναι:
Christophe Van Gerrewey (Βέλγιο)
Tanja Stupar-Trifunović (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
Benedict Wells (Γερμανία)
Bjørn Rasmussen (Δανία)
Paavo Matsin (Εσθονία)
Jesús Carrasco (Ισπανία)
Αντώνης Γεωργίου (Κύπρος)
Gast Groeber (Λουξεμβούργο)
Nenad Joldeski (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)
Claudiu M. Florian (Ρουμανία)
Jasmin Β. Frelih (Σλοβενία)
Selja Ahava (Φινλανδία)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.