Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Έως τις 18 Απριλίου η αποχή λογιστών και φοροτεχνικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρατείνεται για δύο μήνες η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με απόφαση που υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Έτσι η νέα καταληκτική ημερομηνία για τα φυσικά πρόσωπα είναι πλέον η 30η Ιουνίου 2016.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:

«1. Η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία (30.4) υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 30.6.2016 λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων.

2. Εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κλπ.) η ημερομηνία αυτή, θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους.

Τονίζουμε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και για τον λόγο αυτό καθορίζουμε από την αρχή διάστημα τριών μηνών για την υποβολή τους. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Καλούμε τους φορολογούμενους να μην αφήσουν την υποχρέωσή τους αυτή για τις τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζονται συνήθως τα περισσότερα προβλήματα. Τους καλούμε να ανταποκριθούν άμεσα και να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία.

Καλούμε τους λογιστές-φοροτέχνες να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην υποβολή των δηλώσεων και να επιλέξουν άλλες μορφές κινητοποίησης για τα υπαρκτά προβλήματά τους. Σε συναντήσεις με τους φορείς τους άμεσα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των δηλώσεων.»

----------------

Δεν έχουν τέλος οι κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από σήμερα οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αντιδρώντας στις αλλαγές του Ασφαλιστικού, που τους θίγουν, όπως λένε, βάναυσα.

Λογιστές και φοροτεχνικοί αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους έως τις 18 Απριλίου, ημέρα που θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στη Γ' ΔΟΥ, όπου πραγματοποίησαν συνέλευση, ενώ μετά από λίγη ώρα απέκλεισαν το χώρο, στην κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία αναφέρει: «Κλείνουν τα κομπιούτερ τους οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο TAXIS. Παράλληλα, σήμερα προχωρούν σε αποκλεισμούς εφοριών σε όλη τη χώρα. Διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή του 70% και πλέον του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

«Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, του χρόνου θα είναι αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί -πολύ απλά- δε θα υπάρχουν λογιστικά γραφεία και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά και συνδικαλιστικά «εγώ» τους και να απέχουν από την υποβολή δηλώσεων, ώστε το μήνυμα αντίδρασης να είναι ηχηρό, γιατί όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Βασίλης Καμπάνης.

«Οι οικονομολόγοι – λογιστές φοροτεχνικοί – στηρίζουν τον επιστημονικό τους φορέα και αποφάσισαν να απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε., Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος. Σε πρώτη φάση, η αποχή θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

----------------

Οι… εκπλήξεις στα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του Taxis

Οι επτά αλλαγές στη φορολογία με το μνημόνιο που θα φανούν τώρα.

Άνοιξε το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όσοι λογιστές και φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να καταθέτουν τις δηλώσεις που υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ φορολογούμενων.

Μέσα στο πρώτο μισάωρο είχαν ήδη υποβληθεί 30 δηλώσεις και 300 ήταν σε εκκρεμότητα.

Οπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε σε λογιστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό για διάστημα τριών μηνών. Όσοι μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, τον φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να τον πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο οι αλλαγές που πέρασαν στη φορολογία με το τελευταίο μνημόνιο θα φανούν στα ιδιαίτερα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά:

-Καταρχήν δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%. Έτσι το εκκαθαριστικό θα είναι επιβαρυμένο...

Εφαρμόζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2016 η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται στο 75%, ενώ το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με 100% του οφειλόμενου ποσού.

-Έκπληξη περιμένει και τους αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει αυξηθεί στο 75% από 55%.

-Διατηρείται ανενεργός ο κωδικός 049 της δήλωσης, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία.

-Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Για να δηλωθούν τα ποσά αυτά και να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

-Διευκρινίζεται ότι από το 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα 2015) δεν θα ισχύσει η έκπτωση 2% επί του φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του.

-Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέουν φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον: Στο 2% από 1,4 για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000. Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000, το ίδιο θα ισχύει και για τα εισοδήματα έως 500.000 ευρώ. Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000.

Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

-Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενος έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από 26%. Οι ομόρρυθμες και ετερόρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.