Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Στο τραπέζι με την τρόικα μειώσεις 8% έως 15% στις επικουρικές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοιχτό μέχρι και στο «παρά πέντε» της προθεσμίας το θέμα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων, νέες τρύπες για το ασφαλιστικό, πλήρης υποχώρηση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και χάσμα απόψεων για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ήταν το αποτέλεσμα της τρίτης ημέρας των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος" στο θέμα των κόκκινων δανείων που ολοκλήρωσε τη χθεσινή ημέρα επαφών, οι δανειστές αλλά και το οικονομικό επιτελείο έκαναν δεύτερες σκέψεις για το αν το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα πρέπει να κλείσει τώρα ή να αποτελέσει και αυτό μέρος της πρώτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, καθυστερώντας παράλληλα και την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τούτο διότι, εκτός από τις διαφωνίες που υπήρξαν σε κρίσιμα κεφάλαια, καταγράφηκε και καθυστέρηση σε νομοθετικά μέτρα που θα συμπλήρωναν το πακέτο. Ειδικότερα, οι δανειστές ζήτησαν δεσμεύσεις για πωλήσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ταχύτερο το τεράστιο υπόλοιπο των 107 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ελληνική πλευρά έμεινε σταθερή στην αρχική της θέση. Ότι δηλαδή θα πρέπει να επιτρέπεται η πώληση μόνο επιχειρηματικών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές διαπίστωσαν ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πίσω και στη δευτερογενή νομοθεσία, η οποία θα έπρεπε να είναι έτοιμη να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και θα αφορούσε:

1. Το ύψος και τη διάρκεια της κρατικής επιχορήγησης για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, τα οποία θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη και αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλλουν την ελάχιστη δόση που θα επιβάλει το δικαστήριο.

2. Την απόφαση της ΤτΕ για το ανώτατο ύψος αποπληρωμής του δανειολήπτη σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί δυσμενής (δηλαδή τίμημα κάτω από μια εύλογη αξία) δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή «κόκκινου» δανειολήπτη.

Καθυστέρηση διαπιστώθηκε επίσης και στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία των εξειδικευμένων εταιριών που θα παίξουν το ρόλο του συμβούλου διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι όρους που θέλουν τις εταιρίες αυτές να καταθέτουν πλήρες μετοχολόγιο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εταιριών πίσω από τις οποίες θα υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες που θα διαχειριστούν κατά το δοκούν τα δικά τους δάνεια. 'Ορος θα είναι επίσης οι εταιρίες αυτές να έχουν έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και θυγατρική στην Ελλάδα.

Ψαλίδι 8-15% στις επικουρικές

Νέα ψυχρολουσία ήταν χθες η συνάντηση του υπουργού εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με το κουαρτέτο, αφού από την τρίωρη διαβούλευση προέκυψε νέα τρύπα 200 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, νέο ψαλίδι αναμένεται στις επικουρικές συντάξεις, πιθανότατα για όσους παίρνουν από 150 ή 165 ευρώ και πάνω, με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν αποκλείει πλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις καθώς για να κλείσει το πακέτο μέτρων στο συνταξιοδοτικό οι δανειστές ζητούν να καλυφθούν μέσα από περικοπές τα 2 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, η πρόταση στην οποία στηριζόταν μια ελάφρυνση των περικοπών, δηλαδή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, μπαίνει στον πάγο.

«Την άκουσαν, αλλά δεν μας είπαν ότι τη δέχονται, ούτε αν την απορρίπτουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των δανειστών.

Για τις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι είναι βέβαιο και απομένει να επιλεγεί το σενάριο των περικοπών. Όπως αποκάλυψε ο "Ελεύθερος Τύπος" εξετάζονται μειώσεις από 8% ως 12% ή και 15%. Μέχρι 12% θα είναι οι περικοπές αν ξεκινήσουν από τις επικουρικές των 120 ευρώ και άνω, ενώ το υπουργείο εξετάζει το ψαλίδι να πιάνει τις συντάξεις από τα 150 ή τα 165 ευρώ και άνω. Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις θα κλιμακώνονται από 8% ως 15%.

Αφορολόγητο με χρήση πλαστικού χρήματος

Μόνο οι δαπάνες που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) θα αναγνωρίζονται για το αφορολόγητο, αλλά και εκπιπτόμενες δαπάνες τα εισοδήματα του 2016 με βάση τις διατάξεις που θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση των 13 προαπαιτουμένων που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά τη συνάντηση διάρκειας 3 ωρών που είχε χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η χρήση πλαστικού χρήματος για δαπάνες θα συνδέεται άμεσα με την κατοχύρωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει αν το ποσοστό των αποδείξεων αυτών θα είναι στο 10% του συνολικού εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα ή μεγαλύτερο. Είπε πάντως ότι εξαίρεση στον κανόνα αυτόν θα ισχύσει μόνο για τα άτομα μεγάλης ηλικίας (π.χ. πάνω από 75 ετών) και για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

------------

550 εκατ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση-πιστωτές για το ασφαλιστικό


Στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των εκπροσώπων των πιστωτών, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι στο μείζον θέμα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 έχει καλυφθεί από τα προτεινόμενα μέτρα ένα μεγάλο τμήμα που ανέρχεται περίπου στο 70%.

Δηλαδή, με τα προτεινόμενα μέτρα εκτιμάται ότι θα επέλθει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25 δισ. ευρώ και υπολείπονται περίπου 550 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης για περιστολή της δαπάνης των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά (1,8 δισ. ευρώ). Μέχρι τον Ιανουάριο ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας και των πιστωτών, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος». Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «οι δανειστές τις άκουσαν και δεν τις απέρριψαν».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, από τις προτάσεις που ήδη έχουν κοστολογηθεί μέχρι σήμερα, το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από:

1. Την αύξηση της εισφοράς κατά 2% για τον κλάδο υγείας σε 2,6 εκατ. κύριες συντάξεις που προσεγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ ετησίως.

2. Την επιβολή της εισφοράς 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις που ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ ετησίως.

3. Την απόδοση στο υπουργείο Εργασίας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 130 εκατ. ευρώ ετησίως (σήμερα το κονδύλι αυτό κατευθύνεται στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

4. Από την περικοπή του ΕΚΑΣ σε 72.000 δικαιούχους από τον ερχόμενο Μάρτιο και από τη μείωση του μερίσματος των δικαιούχων του μετοχικού ταμείου δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν 320.000 συνταξιούχοι, υπολογίζεται επιπλέον εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα του μετοχικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, η εξοικονόμηση θα προέλθει μέσα από τον επανυπολογισμό του μερίσματος με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.

5. Το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις και από τις μειώσεις στο εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Τα ποσοστά των μειώσεων δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται διαφορετικά σενάρια με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που διαθέτει.

6. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών εκτιμάται ότι θα αποφέρει σε ΙΚΑ και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) επιπλέον έσοδα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Έτσι, υπερκαλύπτεται ο στόχος μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2016, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως, για να θεσμοθετηθεί η αύξηση των εισφορών θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι όμως μέχρι τώρα έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

60 δισ. ευρώ για συντάξεις στην περίοδο 2010-2015

Μονόδρομος θεωρούνται οι μειώσεις των συντάξεων σύμφωνα µε το κεντρικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ-ΕΚΑΥΠ), την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ-ΟΑΔΠ) και την Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, µε θέμα «Η Κοινωνική Ασφάλιση ως Προϋπόθεση Οικονομικής και Κοινωνικής Συνοχής, Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Κρίση». Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας είναι η διαπίστωση ότι «παρά τη δημοσιονομική στενότητα ο κρατικός προϋπολογισμός στήριξε το ασφαλιστικό από το 2010 έως το 2015 µε περίπου 60 δισ. ευρώ.

Το PSI μείωσε τα αποθεματικά των ταμείων μόλις κατά 11,8 δισ. ευρώ και εξ αντικειμένου δεν αποτελεί αιτία κατάρρευσης του συστήματος». Επίσης, στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού σήμερα είναι καθαρά άμεσης ταμειακής ρευστότητας και μείωσης των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και κατά συνέπεια, «οι μειώσεις συντάξεων προβάλλουν ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση του ταμειακού αυτού προβλήματος. Ακόμη και η επιχειρούμενη νέα αρχιτεκτονική υποκρύπτει την προσπάθεια ενσωμάτωσης των παλαιών μειώσεων των συντάξεων για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ, καθώς και τη θέσπιση νέων μειώσεων».

Από πολλούς ομιλητές ασκήθηκε έντονη κριτική στις ευθύνες του πολιτικού συστήματος της χώρας να αντιμετωπίσει έγκαιρα τα διαχρονικά προβλήματα του ασφαλιστικού τα τελευταία 20 χρόνια, τα οποία κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης έλαβαν «εκρηκτικές» διαστάσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου, «τα αίτια της κρίσης του ασφαλιστικού ήταν γνωστά από πολύ καιρό, αλλά το πολιτικό σύστημα απέτυχε να δώσει λύσεις. Οι λύσεις την εποχή της ευμάρειας θα ήταν πολύ ευκολότερες από ό,τι την εποχή της οικονομικής ύφεσης και κρίσης».

20ετία τη 15ετία θέλουν οι δανειστές

Την έντονη αντίδραση των πιστωτών συναντά η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα).

Οι πιστωτές επανέφεραν στη χθεσινή διαπραγμάτευση την πάγια θέση τους για καταβολή της κατώτατης σύνταξης με 20 χρόνια εργασίας, ως αντικίνητρο για τις πρόωρες μορφές συνταξιοδότησης. Θεωρούν ότι η 15ετία λειτουργεί «διαβρωτικά» στην εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης και ότι ενισχύει τις άτυπες μορφές απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία.

Το θέμα αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αφού οι μεν πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προβάλει ως βασική του πρόταση την καταβολή της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν μόνο 15 έτη ασφάλισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.