Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Σκύλοι ανιχνεύουν ασθένειες με τεράστιο ποσοστό ακριβείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο ειδικά εκπαιδευμένος «Θίο» βοηθά γυναίκα με ναρκοληψία – Δείτε το βίντεο.

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και παράλληλα του παρέχουν και μεγάλη βοήθεια. Τόσο που μπορεί να του σώσουν τη ζωή. Εκπαιδευμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται από ίδρυμα στη Βρετανία για να ανιχνεύουν ασθένειες.

Η χρησιμότητα των συμπαθητικών τετράποδων στην ιατρική φαίνεται πως είναι μεγάλη, καθώς το εν λόγω ίδρυμα –που συντηρείται κυρίως από δωρεές- εκπαιδεύει σκύλους, οι οποίοι μυρίζοντας έναν άνθρωπο μπορούν να καταλάβουν αν πάσχει από κάποια σοβαρή αρρώστια, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και διάφορες άλλες. Μάλιστα, το κάνουν και με τεράστιο ποσοστό ακριβείας. Συγκεκριμένα… πέφτουν μέσα κατά 93%, όπως υποστηρίζει το «Medical Detection Dogs».

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι όμως, δεν ανιχνεύουν ασθένειες μόνο, αλλά βοηθούν και ανθρώπους που πάσχουν από ναρκοληψία, οι οποίοι ανέρχονται στους 31.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσο μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση. Έτσι, η βοήθεια που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι τεράστια.

Όπως αναφέρει το Sky News, ένας σκύλος άλλαξε τη ζωή της ναρκοληπτικής Κέλι Σίαρς. Η νεαρή Βρετανίδα αποκοιμιόταν χωρίς να το καταλάβει και πολλές φορές μάλιστα σε αρκετά επικίνδυνα μέρη. Ώσπου, γνώρισε τον «Θίο» που τη βοηθά. Έτσι ονομάζεται ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος που είναι μαζί της συνέχεια. Μέσω της ισχυρής όσφρησης του μπορεί να καταλάβει τις χημικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα της και να την προειδοποιήσει προτού προλάβει να αποκοιμηθεί.

Αν παρόλα αυτά η Κέλι κοιμηθεί, ο Θίο την τραβά στην άκρη του μέρους όπου βρίσκεται –για να μην κινδυνεύει, ιδίως αν τυγχάνει να είναι έξω σε δρόμο- και την ξυπνά σκουντώντας και γλείφοντας τη. «Πριν τον Θίο δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω μόνη μου εκτός σπιτιού καθόλου. Μαζί του όμως, όπου και να πάω και να αποκοιμηθώ εκείνος θα με ξυπνήσει σκουντώντας με ή γαβγίζοντας μου», λέει η Κέλι Σίαρς.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.