Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

«Μπλόκο» ΣτΕ στην ανέγερση της Ιππικής Ακαδημίας στο Κορωπί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος.

«Μπλόκο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας στην περιοχή Κρέρεζι στο Κορωπί. Οι δικαστές δεν άναψαν το πράσινο φως στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος κρίνοντας τέσσερεις βασικές διατάξεις του μη νόμιμες αφού είναι αντίθετες, όπως λένε, στην πολεοδομική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι το επίμαχο διάταγμα έπρεπε πριν κατατεθεί στο ΣτΕ για επεξεργασία να είχε υποβληθεί σε διαδικασία «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ). Πολύ περισσότερο μάλιστα έπρεπε να υποβληθεί στην διαδικασία ΣΜΠΕ, αφού η περιοχή στην οποία είχε προγραμματιστεί να ανεγερθεί Ιππική Ακαδημία εμπίπτει στην Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 113/2014 γνωμοδότηση του ΣτΕ, το συγκρότημα της Ιππικής Ακαδημίας «δεν αποτελεί κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων μικρής κλίμακας που προορίζεται να καλύψει τοπικές ανάγκες, αλλά σχέδιο μεγάλης κλίμακας για το οποίο μάλιστα θα απαιτηθούν επιπλέον κυκλοφοριακές συνδέσεις, βιολογικός καθαρισμός», αλλά ούτε η χρήση του συγκροτήματος της «Ιππικής Ακαδημίας» δεν είχε προβλεφθεί σε σχέδιο ευρύτερου χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού. Κατά συνέπεια έπρεπε το σχέδιο διατάγματος να υποβληθεί προηγούμενα σε ΣΜΠΕ, πριν κατατεθεί στο ΣτΕ.

Δεύτερον, το ΣτΕ έκρινε μη συμβατό με την πολεοδομική νομοθεσία (παράνομο) το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, καθώς το ρυμοτομικό σχέδιο της επίμαχης περιοχής (η έγκριση του οποίου επιχειρείται με τον εν λόγω διάταγμα) «υπερβαίνει την κτιριακή κλίμακα που θα απαιτούσε η ικανοποίηση συνήθων τοπικών κοινωφελών αναγκών». Με άλλα λόγια δεν προβλέπει συμβατούς όρους δόμησης, αλλά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της περιοχής.

Ένας ακόμη λόγος που κρίθηκε μη νόμιμο το επίμαχο διάταγμα είναι ότι δεν υπήρχε προηγούμενη σχετική απόφαση της ΕΠΟ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιππικής Ακαδημίας.

Επίσης, το επίμαχο διάταγμα είναι μη νόμιμο, καθώς η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας, εφόσον δεν προβλέπονται σε «σχέδιο χρήσεων γης ή πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να επιτραπούν σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 3046/304/1989 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε ο Κτιριοδομικός Κανονισμός».

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η ανέγερση των εγκαταστάσεων της Ιππικής Ακαδημίας θα γινόταν σε έκταση 94.774 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτό το χώρο προβλεπόταν η ανέγερση στεγασμένου κλειστού στίβου ιππικών αθλημάτων (40Χ100 μ.), κερκίδες 848 θέσεων, συγκρότημα ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόρια, δίκλινα δωμάτια διαμονής ιππέων, κτίριο διοίκησης με εντευκτήριο, χώροι εστίασης τριών επιπέδων (ημιυπόγειο-ισόγειο-1ος όροφος), χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και οχημάτων μεταφοράς ίππων, κολυμβητική δεξαμενή, στάβλοι σε δύο κτίρια για 54 ίππους, κτηνιατρική κλινική, υπόστεγο φύλαξης χόρτου και σανού, κ.λπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.