Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η καρδιά προστατεύεται όταν υπάρχει πόνος πριν την καρδιακή προσβολή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ασθενείς με θωρακικό άλγος εντός 24 ωρών πριν την καρδιακή προσβολή , που αποκαλείται προεμφραγματική στηθάγχη, έχουν μικρότερες καρδιακές προσβολές και βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία στη σύγχρονη εποχή με τις ενδοστεφανιαίες προθέσεις (stents), κατέληξαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Interventions.

«Ακόμα και προτού αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις καρδιακές προσβολές με αγγειοπλαστική και τις ενδοστεφανιαίες προθέσεις, οι ιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με θωρακικό άλγος πριν από την καρδιακή προσβολή φαίνεται να έχουν καλύτερη έκβαση» είπε ο συγγραφέας της μελέτης Jay H. Traverse, MD, ερευνητής καρδιολόγος του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Μιννεάπολης, στην Μιννεάπολη. Με δεδομένους τους ταχύτερους χρόνους θεραπείας με τα stents, παραμένει το ερώτημα για το αν διατηρείται το θεραπευτικό πλεονέκτημα.

Πριν από τη μελέτη, υπήρχαν μόνο λίγες μικρές μελέτες που αξιολογούσαν αυτή την επίδραση στην εποχή των stents. Οι ερευνητές αναδρομικά αξιολόγησαν 1.031 ασθενείς που εισήχθησαν με πρώτη οξεία καρδιακή προσβολή, ή ΟΕΜ (STEMI). Μετά ανέλυσαν όλους τους ασθενείς που είχαν συνεχές θωρακικό άλγος από 1 έως και 6 ώρες και στους οποίους τοποθετήθηκε stent για να αντιμετωπισθεί η καρδιακή προσβολή τους (μια διαδικασία που καλείται πρωτογενής διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση).

Εντόπισαν 245 ασθενείς στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο της Μιννεάπολης στο νοσοκομείο Northwestern με αποφραγμένες αρτηρίες στην άφιξη τους, από τους οποίους 79 ασθενείς είχαν τεκμηριωμένη προεμφραγματική στηθάγχη, που ορίζεται σαν επεισόδιο παρόμοιου θωρακικού άλγους εντός 24 ωρών πριν την εμφάνιση της καρδιακής προσβολής.

«Οι ιατροί δεν συνειδητοποιούν ότι 30 με 40 % όλων των ασθενών με ΟΕΜ νοιώθουν προεμφραγματική στηθάγχη», είπε οTraverse.

Στην μελέτη , οι ερευνητές βρήκαν ότι η εμφάνιση προεμφραγματικής στηθάγχης είχε σαν αποτέλεσμα 50% μείωση της έκτασης της καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς προεμφραγματική στηθάγχη. Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία κατά το εξιτήριο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

« Η προεμφραγματική στηθάγχη φαίνεται ότι είναι η θρυαλλίδα που ενεργοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς της καρδιάς» κατέληξε. «Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στον εντοπισμό των προστατευτικών αυτών μηχανισμών , καθώς μπορεί να υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος ενεργοποίησης τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.