Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τι συμβαίνει με την κατηγορία του 5% των σοβαρών παθήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ακόμα και σε τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Μεγάλες διαστάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έχει πάρει η απόφαση του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μη δεχτεί τυφλό μαθητή αν και ο 18χρονος μαθητής του λυκείου Πεύκων Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει αργυρό μετάλλιο στη μαθητική ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και το 2012-13 ως μαθητής της Β λυκείου κατάφερε να διακριθεί στο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας «Θαλής».

Με αφορμή λοιπόν την απόφαση του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ παρουσιάζει το newsbeast.gr τι ισχύει για τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις. Οι εν λόγω μαθητές σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν3794 εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (A.E.I.) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις δε δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις αλλά εξετάζονται ενδοσχολικά και συνήθως το Σεπτέμβριο καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για την εισαγωγή τους σε ένα τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για κάθε Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η εισαγωγή γίνεται με κριτήριο το μέσο γενικό βαθμό απόλυσης από το Λύκειο κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν προγενέστερη σειρά προτίμησης και σε περίπτωση ίδιας προτίμησης για το συγκεκριμένο τμήμα προηγούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με βάση το έτος γέννησής τους. Αν ταυτίζεται και το έτος γέννησης εισάγονται ως υπεράριθμοι.

Το γεγονός ότι εισάγονται χωρίς εξετάσεις δε δίνει στους μαθητές την πλήρη ελευθερία να επιλέξουν ένα τμήμα στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν καθώς στο μηχανογραφικό τους δελτίο στη στήλη δίπλα από το τμήμα αναφέρεται αν υπάρχουν παθήσεις που απαγορεύουν την εισαγωγή. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο, όπως στην περίπτωση του μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα τμήμα να επιτρέπεται η εισαγωγή τυφλών μαθητών και σε άλλο τμήμα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο να απαγορεύεται. Χαρακτηριστικός ο πίνακας που ακολουθεί:

Ιστορία Αρχαιολογία Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Ιστορία Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δεν αποκλείονται οι τυφλοί
Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Αποκλείονται τυφλοί (01) και Άτομα με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία του άνω άκρου 67% (030)
Φυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν αποκλείονται οι πιο πάνω παθήσεις
Φυσικής Πανεπιστήμιο Πάτρας
Δεν αποκλείονται οι πιο πάνω παθήσεις
Φυσικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αποκλείονται τυφλοί (01) και Άτομα με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία του άνω άκρου 67% (30)

·         Επίσης αποκλείονται άτομα με μειωμένη οπτική οξύτητα
·         Πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne
·         Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας
·         Πάσχοντες από βαριά μυασθένεια
·         Πάσχοντες από αρρυθμογόνο δυσπλασία δεξιάς κοιλίας
·         Πάσχοντες από σύνδρομο brugada
·         Πάσχοντες από ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία
·         Υποβληθέντες σε λαρυγγεκτομή ολική
Φυσικής Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποκλείονται:
·         Τυφλοί
·         Μειωμένη οπτική οξύτητα
·         Κωφάλαλοι
·         Κωφοί
Από τον πιο πάνω πίνακα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι τυφλοί δεν αποκλείονται από τα τμήματα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πάτρας όμως αποκλείονται από τα τμήματα Φυσικής του Αριστοτελείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαφοροποιήσεις ως προς τις ασθένειες υπάρχουν και στο τμήμα Αρχαιολογίας. Γενικά αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τους πίνακες με τις αποκλειόμενες παθήσεις και τα τμήματα εισαγωγής θα διαπιστώσει ότι σε άλλα τμήματα ένας τυφλός μαθητής ή πάσχων από κάποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να διεκδικήσει την εισαγωγή του και σε άλλα όχι.

Πολλοί θα αναρωτηθούν που οφείλονται αυτές οι διαφοροποιήσεις και γιατί δεν υπάρχει μια ενιαία απόφαση αποκλεισμού ή μη για τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Δυστυχώς οι διαφοροποιήσεις στηρίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 35

Στην παράγραφο λοιπόν αναφέρεται ότι οι πάσχοντες από τις αναφερόμενες παθήσεις δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής γι’ αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή.

Σε αυτή λοιπόν την παράγραφο στηρίζονται τα τμήματα και παρατηρούνται οι διαφοροποιήσεις. Βέβαια οι σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν στηλιτεύσει την παράγραφο αυτοί ενώ πολλοί εγείρουν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο είναι αιτιολογημένη η κρίση και αν φυσικά οι καθηγητές που λαμβάνουν την απόφαση αποκλεισμού μιας ασθένειας γνωρίζουν πραγματικά αν όντως η πάθηση καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.