Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Εστίες μικροβίων οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός τους.

Πότε ρίξατε τελευταία φορά μια προσεκτική ματιά στο κινητό σας τηλέφωνο; Παρατηρήσατε λιπαρά δακτυλικά αποτυπώματα και χνούδια στην οθόνη αφής; Υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη και ψίχουλα στις γωνίες;

Αν απαντήσατε έστω και σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα θετικά, καλό θα ήταν να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, και ως εκ τούτου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην είναι και τα πιο καθαρά αντικείμενα που μας περιτριγυρίζουν.

Πολλοί τα αγγίζουν αφού έχουν πάει στην τουαλέτα, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους μετά, τα δίνουν στα παιδιά τους, τα οποία βάζουν τα χέρια τους… όπου βρουν, καθώς επίσης και σε τρίτους όταν θέλουν να τους δείξουν, για παράδειγμα, μερικές φωτογραφίες.

Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές μελέτες τα κινητά τηλέφωνα είναι απείρως πιο βρώμικα και γεμάτα μικρόβια, σε σχέση με τα παπούτσια που φοράμε.

«Οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν αναμφισβήτητα πηγές μετάδοσης νόσων» ανέφερε στους New York Times ο Dr. Dubert Guerrero, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και συγγραφέας μιας μελέτης αναφορικά με την αντοχή των βακτηρίων που υπάρχουν στα iPads, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο American Journal of Infection Control.

Το να καθαρίσει κανείς σωστά, χωρίς να χαλάσει τα ευαίσθητα αυτά ηλεκτρονικά μηχανήματα, δεν είναι ωστόσο εύκολη υπόθεση. Απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και επιμονή.

Ο Dr. Guerrero και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι το τακτικό σκούπισμα με ένα υγρό πανί από μικροΐνες είναι αρκετό για να εξαλειφθούν πολλά είδη κοινών μικροβίων. Όμως τα πιο επικίνδυνα και ανθεκτικά, όπως το clostridium difficile -που μπορεί να προκαλέσει από διάρροια μέχρι και φλεγμονή του παχέος εντέρου- και ο ιός της γρίπης, απαιτούν τη «συνδρομή» ενός αποστειρωτικού παράγοντα, όπως για παράδειγμα η χλωρίνη ή το οινόπνευμα.

Βέβαια, οι κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η Apple, αναφέρει το δημοσίευμα, ενημερώνουν τους καταναλωτές στις επίσημες ιστοσελίδες τους ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οικιακά καθαριστικά, σπρέι, οινόπνευμα, αμμωνία ή άλλες χημικές ουσίες. Αντίθετα, προτείνουν απλά να καθαρίζουν τις οθόνες με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι, για να αφαιρείται η λιπαρότητα.

Υπάρχουν ακόμη, ειδικά προϊόντα που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, όμως –συνεχίζει ο αρθρογράφος- είναι σίγουρα πολύ πιο φτηνή επιλογή μια… σπιτική παραγωγή ενός ειδικού μίγματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοπροπυλική αλκοόλη 70% και αποσταγμένο νερό σε αναλογία 1:1, να βρέξετε ελαφρά ένα πανάκι και να καθαρίσετε με αυτό την οθόνη και τη θήκη από τις συσκευές σας. Ποτέ μην ψεκάζετε απευθείας επάνω στη συσκευή.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που… τρέμουν τα μικρόβια και μόνο στη σκέψη, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας συσκευής απολύμανσης που βασίζεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Από τη σκόνη ανάμεσα στα πλήκτρα και σε άλλα δύσκολα σημεία μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα χρησιμοποιώντας ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα.

Ακόμη, προκειμένου να εξαφανίσετε μικρόβια, λιπαρότητα και τρίχες από κατοικίδια από το laptop και τον υπολογιστή σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικά αντιμικροβιακά και προστατευτικά καλύμματα για την οθόνη, το πληκτρολόγιο και άλλα εξαρτήματα, που είναι σχεδόν αόρατα και μπορούν να πλυθούν. Τα Moshi, NewerTech, iSkin και Protect Computer Products είναι μόνο μερικά από αυτά.

Αντίστοιχα καλύμματα υπάρχουν και για ταμπλέτες και iPad, καταλήγει το δημοσίευμα, τα οποία «αγκαλιάζουν» ολόκληρη τη συσκευή και την προστατεύουν. Ενδείκνυνται για όσους εργάζονται για παράδειγμα σε δομές υγείας, εστιατόρια, σχολεία και σε όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Φυσικά το πόσο συχνά θα καθαρίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή διαθέτετε, εξαρτάται κυρίως από εσάς τους ίδιους.

Οι ειδικοί πάντως συστήνουν να σκουπίζουμε με ένα νωπό και καθαρό πανί τις φορητές συσκευές, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για λόγους υγιεινής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.