Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μειώνουν τα πρόστιμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η καθιέρωση πολύ υψηλών προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και ο υπολογισμός της υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, η κυβέρνηση - λαμβάνοντας υπόψη και την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση- χαράζει πορεία «ολοταχώς όπισθεν» και στα δύο μέτωπα.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, «γενναία» μείωση των προστίμων, αλλά και νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με έναν ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψη την παλαιότητα και τον πληθωρισμό.

Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά τα πρόστιμα, είναι σαφής και ξεκάθαρη να υπάρξει σημαντική μείωση και να μην είναι εξοντωτικά, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, μεταξύ των άλλων, μελετάται πρόταση το πρόστιμο για κάθε απόδειξη που δεν έχει κοπεί να μειωθεί στα 100 ευρώ (από 1.000 και 2.500 ευρώ που είναι σήμερα) ενώ σε περίπτωση υποτροπιασμού του παραβάτη να φθάνει τα 400 και 800 ευρώ, αλλά να θεσπιστεί και ένα χαμηλό πλαφόν.

Σήμερα, για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που η Εφορία θα διαπιστώνει ότι δεν εκδόθηκε, δηλαδή ακόμη και για απόδειξη ενός ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (Γ΄ κατηγορίας).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παράλληλα εξετάζεται όπως μειωθούν και έως 50% τα πρόστιμα που αφορούν την μη έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.