Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Οι όξινες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο έλεγχος των θερμίδων στη διατροφή μας και η σωματική άσκηση περιόριζαν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όμως, τα ευρήματα νέας έρευνας έδειξαν ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και κάτι ακόμα: το διαιτητικό όξινο φορτίο.

Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πλούσια διατροφή σε κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες όξινες τροφές (κορεσμένα λίπη και έλαια, λευκά ζυμαρικά, μαλακόστρακα, γλυκά, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κ.λπ.) αυξάνει το όξινο φορτίο στο σώμα, γεγονός που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), πρόδρομο σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Προκειμένου να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα το όξινο φορτίο στον οργανισμό μας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.

«Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι το διαιτητικό όξινο φορτίο σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Αν τα αποτελέσματα αυτά επικυρωθούν, τότε θα οδηγηθούμε σε μια δίαιτα με χαμηλό όξινο φορτίο, που θα προλαμβάνει την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη», δηλώνουν οι ερευνητές.

Ορισμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα νέα ευρήματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχουν άλλες περισσότερο «ένοχες» τροφές από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την εμφάνιση διαβήτη. «Υπάρχει πιο ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Christopher Ochner, Διευθυντής στα τμήματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Διοίκησης του Κέντρου Εφηβικής Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και συνέχισε: «Η συμβουλή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του παραμένει η ίδια: Αποφύγετε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ειδικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες».

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia, έλαβαν μέρος περισσότερες από 66.000 γυναίκες από όλη την Ευρώπη. Οι επιστήμονες τις παρακολούθησαν για τουλάχιστον 14 έτη, διάστημα κατά το οποίο 1.400 από αυτές διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, εκείνες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε όξινες τροφές εμφάνισαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.