Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Παραδείγματα για τον νέο φόρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Oι νέες αλλαγές στο σχέδιο που επεξεργάζονται βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουν κερδισμένους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων. Αντίθετα διπλό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Σύμφωνα με τις αλλαγές, το νέο σύστημα συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

• Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 150 τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 2.550 ευρώ. Με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου θα πληρώσει 8.000 ευρώ (φόρος ανά τετραγωνικό συν συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ).

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κλ.π.

• Για παράδειγμα μία αγροτική αποθήκη 300 τ.μ. στη Λακωνία με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 69 ευρώ, ενώ τώρα ο φόρος που αναλογεί στον ιδιοκτήτη είναι μηδενικός.

Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις.

• Για παράδειγμα ένα χωράφι στην Αργολίδα 1 στρέμματος θα πλήρωνε 6,48 ευρώ με το αρχικό σχέδιο, ενώ τώρα 2,2 ευρώ.

Μειώνεται μεσοσταθμικά 83% ο φόρος για τα οικόπεδα.

• Για παράδειγμα ιδιοκτήτης οικοπέδου 500 τ.μ. στο Χαλάνδρι πλήρωνε με το αρχικό σχέδιο 615 ευρώ και μετά τις τελευταίες αλλαγές θα κληθεί να καταβάλλει 105 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.

• Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή παλαιότητας 17 ετών πλήρωνε φέτος χαράτσι 505 ευρώ. Πλέον ο ενιαίος φόρος ακινήτων ανέρχεται σε 408 ευρώ όσο και με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Έκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου.
Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.

Οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων αλλαγών είναι οι κάτοχοι οικοπέδων με κτίσμα που θα φορολογηθούν διπλά, καθώς και τα διαμερίσματα σε περιοχές με Τιμή Ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.