Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται ανατροπές στις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέο σύστημα προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ.

Νέος γύρος ανατροπών έρχεται σε κύρια και επικουρική ασφάλιση με ταυτόχρονη «αναβάθμιση» των επαγγελματικών ταμείων. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μίλησε για δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων (όπου θα μεταφερθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), για «συνέργειες» στην επικουρική ασφάλιση και παράλληλη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», θα αρχίσουν το 2014 από τα επικουρικά ταμεία και θα συνεχιστούν το 2015 στην κύρια σύνταξη. Αναμένεται να ολοκληρωθούν με ορίζοντα τετραετίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, η οποία καλείται να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, μιλώντας σε Ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων, τη συνέργεια κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους και στη μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που θεμελιώνονται στη βάση του χρόνου σε δικαιώματα που θεμελιώνονται στη βάση των χρηματικών ποσών των εισφορών.

Η επόμενη διετία θα είναι κρίσιμη για το ασφαλιστικό, σημειώνει η εφημερίδα. Το 2014 θα υπάρξουν περικοπές σε όσα επικουρικά ταμεία έχουν ελλείμματα ενώ τον Ιανουάριο του 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης που εξαρτάται από τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην αναζήτηση άλλων επιλογών από τους ασφαλισμένους, όπως τα επαγγελματικά ταμεία αλλά και η ιδιωτική ασφάλιση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.