Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα κόκκινα δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προβλέπει η τροπολογία για να κλείσει το τελευταίο ανοιχτό θέμα της αξιολόγησης.

Στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Χωρίς προστασία βρίσκονται πλέον και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών).

Με την ίδια τροπολογία αλλάζει η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, με τη χθεσινή τροπολογία αίρεται η πρόνοια του νόμου 4389/2016, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθεται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης, ωστόσο η κυριότητά τους θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών.

-------------

Σε distress funds και τα στεγαστικά με ενέχυρο την α' κατοικία ανεξαρτήτως αξίας


Συνδιαχειριστές στα δάνεια πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου σε κρατικές εταιρίες και δημόσιους οργανισμούς γίνονται πλέον τα distress funds.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποχρωματίσει ακόμη περισσότερο τις «κόκκινες γραμμές» της για τα δάνεια και με νεότερη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή επέτρεψε πλέον στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ που είχαν εξαιρεθεί, ενώ απελευθέρωσε πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τη δυνατότητα πώλησης σε funds όλων των δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Στην πράξη το μόνο προστατευτικό μέτρο που παραμένει πλέον σε ισχύ ως προς τη δραστηριότητα των distress funds είναι η προσωρινή απαγόρευση της πώλησης όσων δανείων έχουν ενέχυρο ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Ωστόσο και αυτό το «δίχτυ» θα αφαιρεθεί στις 31/12/2017 όταν, σύμφωνα με τον νόμο, θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δανείων.

Μέχρι τότε οι τράπεζες δεν μπορούν να μεταβιβάζουν σε τρίτους, αλλά θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση (είσπραξη, διακανονισμός κ.λπ.) στις αδειοδοτημένες εταιρίες διαχείρισης που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στην αγορά.

Με τα νομοθετήματα των τελευταίων μηνών είχε ήδη επιτραπεί η πώληση και η ανάθεση διαχείρισης στις νέου τύπου εταιρίες διαχείρισης και μεταβίβασης όλων των στεγαστικών δανείων άνω των 140.000 ευρώ, όλων των επιχειρηματικών, καθώς και των καταναλωτικών δανείων.

Χθες υπό την ισχυρή πολιορκία των δανειστών, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έπεσε και το τείχος της εξαίρεσης που ίσχυε για τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, όλα τα δάνεια που έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν στο μέλλον θα μπορούν να μεταβιβάζονται ή να πωλούνται από τις τράπεζες, καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από τις διατάξεις για την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.

Πρόκειται για εγγυημένα δάνεια συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 13,7 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί σε κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που είχαν υποστεί ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.

Παρά το γεγονός πάντως πως στην τροπολογία δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες στη Βουλή ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες που έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ είπε ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές ώστε ο «δημοσιονομικός κόφτης» να μην ενεργοποιείται από την επίπτωση που θα έχουν στον προϋπολογισμό τυχόν καταπτώσεις αυτών των εγγυήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.