Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αλλαγές σε γυμνάσιο και λύκειο μελετά το υπουργείο Παιδείας - Μείωση των διδακτικών ωρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σειρά μεταρρυθμίσεων στα προγράμματα σπουδών και τη διάρθρωση του διδακτικού χρόνου μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και αλλαγές στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να έλθουν από το νέο σχολικό έτος που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί αλλαγές στα ωράρια και τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων από τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που η βασική διαδικασία διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχει ολοκληρωθεί και το σχετικό της πόρισμα έχει συνταχθεί και έχει παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά βελτιωτικών αλλαγών σε γυμνάσια και λύκεια από το νέο σχολικό έτος.

Η δέσμη αυτή των κυοφορούμενων μέτρων σκοπό θα έχει να επιφέρει αλλαγές στο ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και στις δυνατότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η κατάρτιση της λίστας με τις τροποποιήσεις δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο μεταξύ των μέτρων που φέρεται να μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων και προαγωγής των μαθητών του γυμνασίου, στα ωρολόγια προγράμματα, αναμόρφωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και αυξομείωση των διδακτικών ωρών σε μαθήματα.
Επιπλέον αναμένεται να δρομολογηθούν μια σειρά αλλαγών και για το εκπαιδευτικό προσωπικό με τη θέσπιση ώρας συνεδρίασης συλλόγου διδασκόντων.

Σήμερα το μεσημέρι υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και σε αυτή αναμένεται να ενημερώσει το προεδρείο της ομοσπονδίας λειτουργών μέσης εκπαίδευσης για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά και της αθρόας συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών, από την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ οι διορισμοί και των αναπληρωτών.

---------------

«Κλείδωσε» η μείωση των διδακτικών ωρών από 35 σε 32

Οι αλλαγές στο γυμνάσιο, στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Φίλη με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Για τις αλλαγές που θα προωθήσει για τα γυμνάσια, μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενημέρωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης, νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή.

Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει «κλειδώσει» η μείωση των διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα από 35 που είναι σήμερα, σε 32, με το μάθημα των Αρχαίων να είναι ένα από τα σίγουρα μαθήματα που θα «χάσουν» μία ώρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το υπουργείο θα προχωρήσει, μετά από σχετική συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά και στη μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στον διαχωρισμό των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δευτερεύοντα να μην εξετάζονται καθόλου. Το ποια μαθήματα θα θεωρηθούν κύρια και ποια δευτερεύοντα, θα συναποφασιστεί με το ΙΕΠ, επίσης.

Ακόμη, εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η πλήρης κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα.


Πηγή: http://www.real.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.