Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οι κίνδυνοι από την χαμηλή πρόσληψη αλατιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet, φαίνεται ότι η χαμηλή πρόσληψη αλατιού ή νατρίου πιθανόν να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, συγκριτικά με μια μέση πρόσληψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 130.000 εθελοντές από 49 χώρες, προκειμένου να εξετάσουν πώς συνδέεται η πρόσληψη νατρίου με τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σε άτομα με ή χωρίς υπέρταση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν μια μέση ποσότητα αλατιού, οι εθελοντές με πολύ χαμηλή πρόσληψη νατρίου είχαν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από το αν είχαν υπέρταση ή όχι. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η πολύ χαμηλή πρόσληψη νατρίου διαμορφώθηκε στα 3.000 mg ανά ημέρα, η οποία είναι υψηλότερη από τις τρέχουσες συστάσεις. Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη νατρίου φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μόνο μεταξύ των ατόμων που εμφάνιζαν υπέρταση.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν μεν τη σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης αλατιού σε άτομα με υπέρταση, αλλά παράλληλα δε φαίνεται να υποστηρίζουν τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως ενδεχομένως οι τρέχουσες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου να είναι πολύ αυστηρές.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.