Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η γυάλινη παραλία της Καλιφόρνιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από χωματερή... πόλος έλξης τουριστών.

Σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου όχι μόνο για την εικόνα της αλλά για το πώς δημιουργήθηκε.

Η γυάλινη παραλία, γνωστή ως Glass Beach έχει μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς ξεκίνησε ως... χωματερή! Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται η παραλία στην Καλιφόρνια συνήθιζαν να πετούν τόνους απορριμάτων στο συγκεκριμένο σημείο μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε χωματερή. Μπουκάλια, σακούλες, συσκευές ακόμη και παλιά αυτοκίνητα είχαν αφήσει στο σημείο. Μάλιστα συχνά έβαζαν και φωτιές για να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων.

Μετά από απόφαση των Αρχών και παρέμβαση του Συμβουλίου Ποιότητας Υδατοπρομήθειας στη δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα το 1967, οι κάτοικοι σταμάτησαν να πετούν σκουπίδια και ακολούθησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Σκοπός ήταν να καθαριστεί όλο η έστω το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας. Τότε άρχισε το υπέροχο έργο της η φύση χαρίζοντας ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Τα κύματα με τα χρόνια άρχισαν να καθαρίζουν μεγάλο μέρος της παραλίας ενώ ταυτόχρονα το συνεχές χτύπημα των κυμάτων στα γυαλιά δημιούργησε το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα, την «Γυάλινη παραλία!». Τα γυαλιά και τα διάφορα κεραμικά χτυπιόνταν μεταξύ τους και δημιουργούσαν πολύ μικρά κομματάκια με τον καιρό. Έτσι μοιάζουν όλα με πολύχρωμα πετραδάκια. Τι κι αν κάποτε η η παραλία του Fort Bragg στην Καλιφόρνια αποτελούσε έναν σκουπιδότοπο, η φύση κατάφερε να μετατρέψει τους τόνους από πεταμένα γυάλινα μπουκάλια μπύρας, τα εκατοντάδες φανάρια αυτοκινήτων και άλλα αντικείμενα σε έναν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών ετησίως. Παράλληλα στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκαν δύο ακόμη παρόμοιες με αυτή παραλίες.

Μάλιστα πολλοί τουρίστες θέλουν να πάρουν ένα αναμνηστικό από την παραλία, μερικά κομματάκι γυαλί, κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Το παράξενο αυτό αξιοθέατο και η ιστορία του έχει κατατάξει μάλιστα την «Γυάλινη παραλία» σε μια από τις εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου. Το σημείο είναι προσβάσιμο με τα πόδια ανεβαίνοντας μερικά βραχάκια. Παρόμοιες παραλίες υπάρχουν και σε άλλες παραλίες του κόσμου όπως στη Χαβάη.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.