Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Γιατί η Ελισάβετ θα πεθάνει βασίλισσα και η κρυφή βάφτιση του Καρόλου που δε θα ανέβει ποτέ στο θρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα 10 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για τη μακροβιότερη μονάρχη στην αγγλική ιστορία.

Στις 21 Απριλίου 2016, η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ Β' έγινε 90 ετών κι όπως όλα δείχνουν θα πεθάνει βασίλισσα. Το 2015 έσπασε κάθε ρεκόρ ως ο μακροβιότερος μονάρχης της Βρετανίας (ξεπέρασε ακόμα και τα 63 χρόνια βασιλείας της προ-προ-γιαγιάς της, Βασίλισσας Βικτωρίας που πέθανε σε ηλικία 82 ετών, φορώντας το Στέμμα), αλλά και του κόσμου.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και σκοπεύει να μείνει εκεί.

Όταν το 1991 έγινε 65 ετών, όλοι σκέφτηκαν ότι θα παραιτηθεί για χάρη του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Κάρολου. Σήμερα, 25 χρόνια μετά κανείς πλέον δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Όταν το 1952, η 25χρονη Ελισάβετ ορκίστηκε να υπηρετεί το έθνος για πάντα, το εννοούσε. Και ο 68χρονος Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, έχει πλέον κερδίσει τον τίτλο του μακροβιότερου... διάδοχου.

Σύμφωνα με αναλυτές του Βρετανικού Στέμματος, η Ελισάβετ δεν σκοπεύει να παραιτηθεί υπέρ του παιδιού της, όπως έκαναν οι άλλοι μονάρχες των ευρωπαϊκών αυλών: Η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας τον Ιανουάριο του 2013, υπέρ του γιου της, Γουλιέλμου Αλεξάνδρου και ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας τον Ιουνίου του 2014, υπέρ του γιου του, Φίλιππου.
Δεν σπάει την οικογενειακή παράδοση

Όσο και αν οι Βρετανοί απολαμβάνουν τον αέρα αλλαγής που έφεραν ο Ουίλιαμ και η Κέιτ στα ανάκτορα, η βρετανική αυλή δεν είναι καινοτόμα, αλλά πιστή στο αυστηρό πρωτόκολλο. Όλοι οι προκάτοχοί της Ελισάβετ πέθαναν φορώντας το Στέμμα, ακόμα κι αν από τα γεράματα στο τέλος παρουσίαζαν μία άσχημη εικόνα για το λαό. Αντιθέτως, η Ελισάβετ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι φθοράς, αντιθέτως παραμένει ενεργή και δραστήρια ως βασίλισσα.
Ο λαός την αγαπά

Η Ελισάβετ δεν είναι μόνο η μακροβιότερη μονάρχης στην αγγλική ιστορία, αλλά και η δημοφιλέστερη. Σχεδόν 3 γενιές Βρετανών εκτιμούν ότι υπήρξε καλύτερη βασίλισσα από την Ελισάβετ Α' και τη βασίλισσα Βικτωρία, δημιουργό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως γιατί εδώ και 63 χρόνια κρατά μια αυστηρά ουδέτερη πολιτική συμπεριφορά, σα να είναι πάντα ο παράγοντας σταθερότητας σε κάθε ταραγμένη πολιτικά περίοδο. Μόνο 1 στους 5 Βρετανούς θα ήθελε να παραιτηθεί η Βασίλισσα.


Ο Κάρολος δεν μπορεί να γίνει βασιλιάς λόγω... πίστης

Η Αγγλικανική Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βρετανική μοναρχία. Ως Εκκλησία θεωρείται Χριστιανική, αλλά ουσιαστικά -από την απόσχιση τον Μεσαίωνα- είναι τόσο κλειστή και αυτόνομη, που δεν έχει καλές σχέσεις ούτε με το Βατικανό. Όλοι οι βρετανοί βασιλείς ήταν και είναι Αγγλικανοί, δεν υπάρχει άλλη θρησκεία για το θρόνο των Ουίνδσορ.

Όμως ο διάδοχος Κάρολος εδώ και χρόνια δείχνει την... προτίμησή του στα κλασσικά δόγματα του Χριστιανισμού. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Catholicherald, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν διαπιστώσει το ενδιαφέρον του για τους διωγμούς των Χριστιανών (Καθολικών, Κοπτών και Ορθόδοξων) Μέσης Ανατολής, επισκέπτεται τις εκκλησίες τους στο Λονδίνο και κάνει δωρεές στις φιλανθρωπικές τους οργανώσεις.

Ο ίδιος νιώθει πνευματικά πολύ κοντά στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλές φορές έχει επισκεφτεί κρυφά στο παρελθόν το Άγιον Όρος. Επιπλέον, πολλοί πρόγονοι του ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι: Η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη (σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και μητέρα του συζύγου της Ελισάβετ Β’, Δούκα Φιλίππου του Εδιμβούργου) ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη και μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μοναστικά. Ο πατέρας του, Δούκας Φίλιππος, ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και έγινε Αγγλικανός λόγω του γάμου του με την Ελισάβετ.

Επίσης, οι προ-θείες του, δούκισσες Αλεξάνδρα και Ελισάβετ, θεωρούνται μάρτυρες της Ορθοδοξίας καθώς δολοφονήθηκαν από τους Μπολσεβίκους κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης.



Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που οι φήμες που θέλουν τον πρίγκιπα Κάρολο να έχει βαπτιστεί κρυφά Ορθόδοξος, φουντώνουν. Και όσο τα χρόνια περνούν και παραμένει διάδοχος, φαίνεται να επαληθεύονται.

Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, ο-η μονάρχης δεν μπορεί να παραιτηθεί υπέρ τους δεύτερου ή του τρίτου στη σειρά διαδοχής, δηλαδή η Ελισάβετ δεν μπορεί να παραιτηθεί υπέρ του πρίγκηπα Ουίλιαμ, ο οποίος ήδη αρχίζει να αναλαμβάνει «ευθύνες» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Μετά το θάνατο της βασίλισσας, ο ελέω θεού διάδοχος Κάρολος αυτομάτως θα ανακηρυχτεί βασιλιάς. Η ενθρόνιση γίνεται ένα χρόνο μετά το θάνατο του μονάρχη. Ο Κάρολος -λόγω προχωρημένης ηλικίας αλλά των θρησκευτικών του πεποιθήσεων- δεν θα ενθρονιστεί, αλλά θα παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό υπέρ του πρωτότοκου γιου του και τότε ο Ουίλιαμ θα γίνει επισήμως βασιλιάς.



Διαβάστε 10 περίεργα πράγματα για την Ελισάβετ Β'...
  1. Είναι η μόνη βασίλισσα που είδε τα 3 από τα 4 παιδιά της να παίρνουν διαζύγιο.
  2. Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει 12 προέδρους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.
  3. Είναι ο μόνος άνθρωπος στην Βρετανία που επιτρέπεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και χωρίς πινακίδες στο αυτοκίνητό της, δικαίωμα το οποίο εξασκεί, καθώς οδηγεί μόνη της αρκετά συχνά όταν βρίσκεται στην εξοχή.
  4. Έχει 30 βαφτιστήρια.
  5. Είναι πολύ καλή φωτογράφος και συχνά, στα οικογενειακά γεύματα και δείπνα, βγάζει φωτογραφίες.
  6. Πόζαρε για το μοναδικό της ολόσωμο πορτραίτο το 2003. Ο πίνακας αποτελείται από περισσότερες από 10.000 εικόνες της βασίλισσας σε στρώσεις, δίνοντάς ένα τρισδιάστατο εφέ.
  7. Έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους αστροναύτες του Apollo 11, για την πρώτη προσσελήνωση στις 21 Ιουλίου 1969. Το μήνυμα γράφτηκε σε μικροφίλμ και θάφτηκε στο φεγγάρι, μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο.
  8. Είναι ίσως ο μόνος μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας που ξέρει να αλλάζει μπουζί, καθώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έκανε μαθήματα Μηχανολογίας.
  9. Η Ελισάβετ γεννήθηκε με καισαρική τομή στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Όταν την ρώτησαν για πρώτη φορά το όνομά της, η 2χρονη πριγκίπισσα είπε Λίλιμπετ και της έμεινε το οικογενειακό παρατσούκλι.
  10. Έγινε βασίλισσα από τύχη. Ήταν τρίτη στη διαδοχή του θρόνου, μετά το θείο της και τον πατέρα της. Όμως, όταν ο διάδοχος πρίγκηπας Έντουαρντ απαρνήθηκε το στέμμα για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Ουάλις Σίμπσον, ο Δούκας του Γιορκ έγινε βασιλιάς και η Ελισάβετ αρχικά διάδοχος και στη συνέχεια βασίλισσα.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.