Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Οι γυναίκες των Άνδεων που άφησαν το μαγείρεμα και πιάνουν τις κορυφές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με παραδοσιακές στολές και σύγχρονο εξοπλισμό.

Ντυμένες από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών με την παραδοσιακή στολή τους, αυτές οι δυναμικές γυναίκες των Άνδεων έχουν ανταλλάξει το μαγείρεμα στις βάσεις των κατασκηνώσεων στο βουνό, για να ανέβουν οι ίδιες στις κορυφές της οροσειράς.

Για χρόνια, η 48χρονη Lydia Huayllas εργάστηκε ως μαγείρισσα στα καταφύγια του βουνού στις απότομες πλαγιές της Huayna Potosi, μιας κορυφής 6.000 μέτρων στις Άνδεις, έξω από τη Λα Πας, στη Βολιβία. Αλλά 2 χρόνια πριν, αυτή κι 10 δέκα γυναίκες Aymara, όπως λέγονται, ηλικίας μεταξύ 42 έως 50 ετών που επίσης εργάζονταν ως αχθοφόροι και μαγείρισσες για τους ορειβάτες, αποφάσισαν να αλλάξουν και να κάνουν τη δική τους αναρρίχηση. Αυτές οι γυναίκες τώρα έχουν σκαρφαλώσει σε 5 κορυφές βουνών, σε Acotango, Parinacota, Pomarapi και Huayna Potosi, καθώς και στο Illimani, στο υψηλότερο απ' όλα στην ευρύτερη περιοχή της Βολιβίας. Όλες οι κορυφές είναι ψηλότερες από τα 6.000 μέτρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail που παρουσιάζει τις γυναίκες των Άνδεων.

«Τι κάνεις εκεί, πώς αισθάνεσαι;» είπε η Huaylas ότι ρώτησε το σύζυγό της, οδηγό βουνού, Eulalio Gonzalez, πριν από 2 χρόνια. Ήταν τότε που εκείνος της πρότεινε να αναρριχηθεί στην κορυφή για να δει μόνη της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι γυναίκες αναρριχήθηκαν στο επιβλητικό βουνό Illimani. Είναι το ψηλότερο βουνό στην οροσειρά Cordillera Real με την κορυφή του στα 6.400 μέτρα. Στέκεται πάνω από τα υψίπεδα της Βολιβίας και 8 από τις 11 γυναίκες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή, υπομένοντας μεταξύ άλλων μια χιονοθύελλα και δυνατούς ανέμους. Οι γυναίκες ανεβαίνουν φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία, αλλά βέβαια χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων των ειδικών σχοινιών, κραμπόν, ενώ φορούν κράνη στο κεφάλι και μπότες. Ένα πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι είναι εγκλιματισμένες στον αέρα και το οξυγόνο στα μεγάλα ύψη.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της ομάδας των γυναικών είναι να αναρριχηθούν σε 8 βουνά, ψηλότερα από τα 6.000 μέτρα, αλλά το απόλυτο όνειρό τους είναι να βάλουν τη σημαία της Βολιβίας στην κορυφή του Aconcagua, στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής, σε ύψος 6.959 μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.