Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Κάστρο Κρόνμποργκ, με… άρωμα από Άμλετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γνωρίστε το σπουδαίο αξιοθέατο της Δανίας.

Εκεί όπου ενώνεται η Βόρεια Θάλασσα με τη Βαλτική, στα σύνορα Δανίας και Σουηδίας, κοντά στην παλιά πόλη της Ελσινόρης (γνωστή πλέον ως Χέλσινγκορ), βρίσκεται ένα κάστρο επιβλητικό και ξεχωριστό, το Κάστρο Κρόνμποργκ.

Το κάστρο βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο νησί Σγιέλαν, μοιάζει να είναι «μέσα στη θάλασσα» και έχει συμβολική αξία για τους Δανούς παίζοντας ρόλο-κλειδί στην ιστορία της Βόρειας Ευρώπης από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα.

Γιατί είναι τόσο φημισμένο; Πρόκειται για το κάστρο στο οποίο ο Σαίξπηρ τοποθέτησε τα γεγονότα του Άμλετ. Γι’ αυτό το λόγο, όντας συνυφασμένο με το γνωστό θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, αποτέλεσε το σκηνικό για πολλές μεταφορές του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Το κάστρο είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και αποτελεί πολύ δημοφιλές αξιοθέατο στην περιοχή. Ωστόσο είχε υποστεί μια καταστροφή το 1629 από πυρκαγιά, και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό του αποκαταστάθηκε, οι ζημιές στο εσωτερικό ήταν μεγάλες.

Όσον αφορά την κατασκευή του, αυτή χρονολογείται περίπου από το 1420, όταν χτίστηκε εκεί το οχυρό Κρόγκεν από το Δανό βασιλιά Ερρίκο της Πομερανίας. Αργότερα απέκτησε την ονομασία «Κρόνμποργκ» όταν χτίστηκε και πάλι από το Φρειδερίκο Β' της Δανίας. Το κάστρο έχει χτιστεί σε βορειοευρωπαϊκό αναγεννησιακό ρυθμό και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1585 με σκοπό να επιβάλλει φόρους στα καράβια που περνούσαν το στενό της Βαλτικής. Αποτελούσαν μάλιστα αυτοί οι φόροι ένα μεγάλο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος. Ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί επίσης στο παρελθόν και ως φυλακή.

Το σκηνικό στο Κάστρο Κρόνμποργκ είναι μοναδικό και άκρως ατμοσφαιρικό και σε αυτό σίγουρα βοηθάει το θαλάσσιο πέρασμα στο οποίο είναι χτισμένο. Το εσωτερικό του είναι επίσης επιβλητικό και αν ξέρει κανείς την υπόθεση του Άμλετ, μπαίνει αμέσως στην υπόθεση σαν να είναι κομμάτι αυτής. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, και όχι άδικα, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας το επέλεξε για να «στεγάσει» το διάσημο έργο του.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.